"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 198 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 1/06/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Още 4 жертви на Румен Петков


Трима депутати са работели към Държавна сигурност, стана ясно от проверка на вътрешния министър Румен Петков след молба на журналиста от bTV Николай Бареков. Бареков поиска да бъде направена проверка кои от общо 47 настоящи политици и общественици са работели за бившата ДС. Преди Николай Бареков искане за отваряне на досиетата на десет водещи имена в журналистиката поиска Ангелина Петрова, което доведе до разкриването на Георги Коритаров като агент Алберт.  


У нас
· Арестуваха циганка за “робовладелство”
· Провал на лъжкинята де Гроен в Брюксел

По света
· Политическа криза в Киев заради кораб на НАТО
· Нови изблици на насилие в парижките предградия
· Грипът пречи на Румъния да влезе в Евросъюза

Коментари
· Сектантска църква промива мозъците на децата до варненско училище
· Крият досието на Доган заради властта

Икономика
· “Топлофикация - София” скара Борисов и Овчаров
Промишленият дизайнер доц. Сашо Драганов: Правим проект за българска кола
Стига сме получавали трохи, време е у нас да имаме модерно автомобилостроене

- Доц. Драганов, разкажете как стана така, че трима ваши студенти под ваше ръководство бяха избрани да създадат нов модел на български автомобил, подпомогнати от  "Мерцедес" и други водещи фирми в световното автомобилостроене?
- Преди около 3 години на една изложба в представителството на "Даймлер Крайслер" се запознахме с проф. Харалд Лешке, който е завеждащ отдел корпоративен дизайн и иновативни проекти на концерна. Той беше поканен да изнесе няколко лекции на територията на университета, след което виждайки какво се прави при нас прецени, че ще е възможно да бъдем включени в един конкурс за дизайн на автомобилни джанти от леки метали и леки сплави. Този конкурс фирма "Брабус" бе заявила към различни висши учебни заведения по дизайн в Европа. Ние се включихме, без да подозираме, че в това състезание са поканени и други висши реномирани учебни заведения по дизайн на транспортни средства. Получихме много високо признание на резултатите, които възникнаха от работата на моите студенти и всъщност тези проекти бяха предпочетени пред проекти на висши учебни заведения като университета в гр. Торино, Италия. Там е едно от най-добрите учебни заведения по дизайн на транспортни средства в Европа. Авторските права върху дизайна на шест проекта на леки джанти бяха откупени от фирма "Брабус" и в момента са внедрени в производството им. Те са най-голямата фирма, която прави автомобилен тунинг за "Мерцедес".