"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 235 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/07/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Задава се конфликт между НЕК и енергото


Заражда се сериозен конфликт между интересите на Националната електрическа компания и електроразпределителните дружества. Под претекст, че се борят срещу монопола на компанията ЕРД-тата се опитва да сложат ръка на преките доставки на ток за големите ползватели. Битката им навлиза в решителна фаза, тъй като вече приключи предаването на предложенията за промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката.
ЕРП-тата смятат, че НЕК си е осигурила монопол над доставката на електроенергия, в това число и ниско напрежение, а това може да доведе до нелоялна конкуренция, тъй като компанията разполага със съоръженията и за високо напрежение.У нас
· Депутати от АТАКА установиха:
· АТАКА започва подписка от врата на врата срещу здравната реформа

По света
· Предсрочни избори в Украйна
· Ал Каида пусна филм с убитите US-войници

Коментари
· Ще хванем ли последния влак за Европа

Икономика
· Задава се конфликт между НЕК и енергото
Ръководителят на националния отбор по информатика Емил Келеведжиев: България е с най-стари традиции в информатиката в света
На състезанията сме винаги в първата петица, с отборите на САЩ, Русия, Китай и Корея

- Г-н Келеведжиев, преди дни българският отбор се завърна от Балканската олимпиада по информатика в Кипър като абсолютен победител. От кога България участва в тази олимпиада?
- Това е 14-тата поредна олимпиада. Провежда се всяка година. Ние участваме от самото й начало. Първата беше в Констанца, Румъния. Балканската олимпиада е инспирирана от Международната олимпиада по информатика. В Кипър нашите момчета Веселин Кулев, Преслав Дат Ле, Искрен Чернев и Ростислав Руменов победиха всички. Ние имаме традиции в победите. Веселин Кулев се завърна с максимален брой точки: 600 от 600 възможни. Такова постижение много рядко се случва. На балканска олимпиада никой досега не е събирал максимален брой точки. Това означава, че ако отборът ни беше с човек по-малко, пак щяхме да бъдем на първо място.
България е страна - основател на международната олимпиада по информатика. Първата е проведена през май 1989 г. в гр. Правец. Инициативата е на акад. Благовест Сендов и на проф. Петър Кендеров. Те са предложили на ЮНЕСКО да се учреди още една научна олимпиада. Това е ученическа олимпиада. Обичайно участват ученици от последния клас.