"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 249 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/07/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ЕВРОБАРОМЕТЪР: КАБИНЕТЪТ ГУБИ ДОВЕРИЕ ПО-БЪРЗО ОТ ПАРЛАМЕНТА


Българското правителство е изгубило повече доверие и спечелило повече недоверие от националния парламент. Това сочи последното проучване на Евробарометър, организацията на ЕК за проучване на общественото мнение. В резултат, сега две трети от гражданите на страната нямат доверие в националното правителство, а три четвърти - в парламента.
Евробарометър показва, че българите имат по-голямо доверие в изпълнителната, отколкото в законодателната власт. От всички анкетирани граждани на страни от Европейския съюз и кандидатки за членство в него, българите показват най-ниско доверие и най-високо недоверие в правосъдието и съдебната система в своята страна. Същевременно както и през есента, българите продължават да бъдат най-силно неудовлетворени от живота, който водят, а през първите шест месеца на настоящата година техният песимизъм е нараснал още повече.
Личната удовлетвореност от живота е намаляла с още 4 пункта и сега се споделя от една четвърт от анкетираните. Близо четирима от всеки десет запитани в България изразяват спонтанно мнението си, че престъпността, наред с безработицата, сега е един от двата най-важни проблема за страната.У нас
· Бизанти не прочел обвинителния акт на медиците ни
· Столицата губи милиони от приватизация на общински имоти

По света
· Ал Каида ще мъсти за Ливан и Газа
· Слънцето убива 60 000 души всяка година

Коментари
· Екокатастрофата от “Змейово” ще се повтори и на “Ново село”

Икономика
· Глобиха Кремиковци за екологични вреди
· Декларират цените на лекарствата до 30 юни
Протойерей Николай от храм-паметника "Св. Александър Невски": Българинът е изпитал православната си вяра на дръвника
За да бият камбаните на църквите днес стотици хиляди са жертвали живота си

- Отец Николай, след призива на АТАКА да бъде намален звукът от столичната джамия, от Главно мюфтийство казаха, че искат да се измери звука на камбаните. Може ли да се прави подобно сравнение?
- Аз съм духовник, не съм политик и не искам да нося отговорност за политически решения, ако са такива. За мен звукът на камбаните е призив за молитва. За да ги има камбаните, за да слушаме тяхното биене днес, стотици хиляди православни българи са дали живота си. Тук, в "Св. Александър Невски", камбаните са подбирани по звук, така че да носят не само призива за молитва, а и посланието за единството на духа на любовта. Камбаните бият в точно определено време сутрин и вечер. Звукът им е свързан с църковните празници, както е и със звука на всички камбани. Той носи в себе си определен смисъл. Нека да добавим, че е и един от начините на известяване дори на бедствия, на войни. Камбаните ще ги има и силата на звука им ще го има. А тези, които искат да ги мерят, да си дадат сметка какво мерят - народната любов, народното недоволство ли? Аз не разбирам какво точно искат да направят с това мерене, но като идея ми звучи много неприятно.