"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 266 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/08/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Кабинетът праща контингент в Ливан


България има готовност да изпрати бойци за участие в Международния контингент в Южен Ливан. Това заяви през уикенда премиерът Станишев, по време на оперативното заседание на кабинета в резиденция Евксиноград край Варна. Соцпремиерът обясни, че формите на участие в мироопазващата мисия в Ливан и броят на "сините каски", които страната ни би изпратила, ще станат ясни след консултации с ООН. Станишев видя политически плюсове за страната ни от изпращането на контингент в Близкия изток и подчерта, че това щяло да бъде мироопазваща, а не мироналагаща мисия и че желание за участие били изразили 28 държави. По-голяма част от тях са европейски, което също ще е полза за България, като бъдещ член на ЕС, мотивира се още премиерът. Той обаче призна, че рисковете са свързани със сигурността на българските военни.
Военният министър Веселин Близнаков обяви, че неговото ведомство е определило пет групи рискове. Той посочи като част от тях минираните полета, възможността за възобновяване на конфликта, евентуални провокации и разрушената инфраструктура. По думите му голяма част от разходите при изпращането на сини каски в Ливан, ще бъдат покрити от ООН.

 У нас
· Суходол пак скочи на протест срещу боклука
· Зам.-министър Сабрие опорочава изпит
· Барети усмиряват циганска вендета в Казанлък

По света
· Ливан обвини Израел в нарушаване на примирието
· 14 убити и повече от 200 ранени поклонници в Багдад

Коментари
· ГЕРОИЧНИЯТ БУНТ НА УДОБНИТЕ ДИСИДЕНТИ

Икономика
· Адските жеги покосиха хипертониците
· Прокуратурата и финансовото разузнаване нищят “Топлофикация”
Депутатът от АТАКА Илиян Илиев: Няма да допуснем българите да станат плячка на ловци на органи
Трансплантацията у нас трябва да се развива, но първо трябва да се защитят правата на гражданите

- Г-н Илиев защо се стигна до скандал при обсъждането на промените в донорството и трансплантацията на органи и тъкани?
- Основната промяна е във въвеждането на т. нар. информирано несъгласие за донорство. Идеята е то да се вписва при личния лекар от заинтересованото лице и в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация. В момента законът предвижда наличието на информирано съгласие, тоест, гражданите да обявяват, че са съгласни да бъдат използвани техните органи в случай на мозъчна смърт. Новите текстове предвиждат, ако това изрично не е влязло в здравната книжка на лицето и не е вписано в регистъра, да се смята, че то е съгласно. Това е основната причина за дебата, тъй като това според много хора може да доведе до злоупотреби. Бяха направени някои промени в злополучния параграф 14 от промените, където е казано: "задължително е съобщено за предстоящото вземане на органи, тъкани или клетки и липсват представени писмени възражения в разумно кратък срок от него, съпруг, родител, дете, брат или сестра".