"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 34 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 22/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Учителите стачкуват за 360 лв. средна заплата


Безсрочна гладна стачка, вдъхновена от Махатма Ганди, започва в петък Янка Такева. Председателят на Синдиката на българските учители ще протестира по "азиатски модел" докато не я изнесат на носилка, тъй като балканските модели вече били използвани. Това е стачка на отчаянието, защото проблемите на учителите нямат чуваемост, разясни Такева.У нас
· Петков дава 131 имена, Филчев ги крие
· Янка Такева ще гладува като Махатма Ганди

По света
· Чешкият президент не иска флага на ЕС в резиденцията си
· Русия и Япония остават във война

Коментари
· “Либийският случай” - поредната конспирация срещу България

Икономика
· 300 хиляди души у нас без надежда за работа
Красимир Каракачанов: ДПС кадрува на етнически принцип
Крайният либерализъм по отношение на т.нар. малцинства води до пагубни последици

- Г-н Каракачанов, ВМРО подкрепи миналата седмица искането на АТАКА за свалянето на новините на турски език от БНТ. Вие бяхте депутат в 38-ото народно събрание, когато се прие Законът за радио и телевизия. Как го допуснахте?
- Когато през 1998 година въведоха новините на турски език със закона за медиите, ние от ВМРО бяхме против този акт. Тогава събрахме 150 000 протестни подписа. Мотивите ни и тогава, и сега са едни и същи. Новините на турски по националната телевизия са в нарушение на конституцията. В чл. 2, ал. 1 на Конституцията пише следното: "Република България е единна държава. В нея не се допускат автономни териториални образувания.", а чл. 3 е записано: "официалният език в републиката е българският". Точно поради тази причина ние смятаме, че новините на турски са проява на сепаратизъм. Не може в държавната телевизия, за която ние всички плащаме данъци, за да се издържа, да има новини на език, различен от българския. Защитниците на новините на турски казват, че това било регламентирано в Закона за радио и телевизия. Обаче какво казва чл. 5, ал. 1 на Българската конституция: "Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат." Т.е. медийният закон е антиконституционен. Ще завърша с още един цитат от Конституцията: "Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование..." Т. е. не може една група от хора, в случая турците в България, да имат колективни права. Българската Конституция е универсална, защото гарантира  индивидуалните човешки права. Както е и в световната практика.