"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 340 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Веселин Близнаков: Пари няма, но пращаме 1 700 бойци зад граница


Около 1700 военнослужещи от Българската армия ще бъдат ангажирани в мироопазващи мисии зад граница. Това обяви вчера в Плевен министърът на отбраната Веселин Близнаков. Многократно се увеличават нужните средства за издръжката на тези части, тъй като един войник участващ в мисия, струва 18 пъти по-скъпо, отколкото когато е тук, обясни министърът. Близнаков призна, че по тази причина Българската армия е принудена да се лишава от средства за бойна подготовка, да отменя учения и да слива някои маневри.
1200 готвачи и помощник-готвачи ще бъдат освободени до края на годината от структурите на Българската армия, съобщи Близнаков. Причина за съкращаването на готвачите е, че българската войска минава на кетъринг.У нас
· 11 човека изровиха водопровод, готвели го за скрап
· Данаилов неправомерно назначил нов борд на "Бояна филм"
· Близнаков: Пари няма, но пращаме 1 700 бойци на мисии зад граница

По света
· Гейтс фалшифицирал данни за атентата срещу папата
· Сейф ал Ислам напуска Либия заради критики към баща си

Коментари
· Буш - куцото пате в Белия дом

Икономика
· Прокуратура и данъчни събират налози заедно
Адвокат Марин Марковски: На прага на Европа съдебната ни система боледува
Хората с власт могат лесно да се отърват от правосъдието

- Адвокат Марковски, на прага сме на Европейския съюз, с каква правосъдна система България влиза в общността?
- Правосъдието в България е част от един държавен организъм. Когато целият организъм боледува, както е при нас, тази част от цялото не може да бъде здрава. По конкретния въпрос категорично мога да кажа, че системата боледува. За да съм етичен, ще уточня, че тя все пак работи, има и достижения. Правосъдието не е изцяло зачеркнато в България. Имам много колеги, които са посветени на професията и работят честно. 95% от българите живеят в бедност и това всички го виждаме. Икономиката може да бъде възродена със сравнително бързи темпове - при добра организация  и почтеност от управляващите, каквато те обаче нямат. Докато правосъдието, ако е лошо и така работи, то оставя душевни рани. Погрешна присъда означава болка за съответния човек и той става наистина лош заради тази несправедливост. Осъден невинен човек също е страшно, защото е смачкана една човешка съдба. Когато е пуснат виновен, това също е лошо, защото той не може да се превъзпита. А знаем, че големите престъпници трудно влизат в затворите. С няколко думи - на прага на ЕС България има много сериозни проблеми в правораздавателната система, но има и шансове за решаването им.