"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 353 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

С 20% скача месото


С 20% скачат цените на месото и колбасите след Нова година. Причината е задължителният внос от Европа на говеждо месо. Всички продукти, в които има такова месо, ще поскъпнат, а те са 90%. Досега българските производители купуваха говеждото от Бразилия и Аржентина за 2 долара на кг, с включени и транспортните разходи. Цената на европейското говеждо е 2-3 евро, без превоза. В момента месото се внася с 5% мито, след Нова година - с 80%, или 16 пъти по-скъпо.
Очакванията са по Коледа прасето у нас да удари 9 лв., в момента то се продава за 6 лв./кг, а в страните в Европа за 3,5 лева. Заради натиска на евтините европейски салами, месото от нашенските колбаси под 3 лв. е на път да изчезне, остава само соята. За да се компенсират цените донякъде, ще внасяме замразено свинско от Франция, Дания, Белгия и Холандия. У нас няма големи производители, заради много ниските изкупни цени.
Няма предприятия в България, които да работят само с българско месо, но има много, които работят само с внос. След 1 януари заради високите цени повече от половината ни салами ще се правят само от свинско.


 У нас
· Ченгетата в Своге прикривали рецидивист, обрал десетки вили
· 100 000 рушвета годишно се дават в България
· Бриго Аспарухов: Петков се оплете за самоубийството в НРС
· Член на ДПС си скъса членската книжка в ефир

По света
· Отровеният бивш руски агент умря в болницата
· Путин: ЕС трябваше да ни пита за приемането на България

Коментари
· Нацията ни се топи психически и морално

Икономика
· АТАКА: ДПС иска да сложи ръка на българските плажове
· С 20 % поскъпва месото, само соя в колбасите под 3 лв.
Иван Славков, лидер на партия "Напред България": Държавата изклати всички нас
Създаването на ГЕРБ е заговор, скроен от САЩ срещу АТАКА

- Г-н Славков, как ще коментирате краха на десните партии на президентските избори?
- Аз този коментар съм го направил точно пред вашия вестник далеч преди изборите. Предрекох смъртта им преди много месеци. И не само десните се срутиха, но и НДСВ. Най-смешно ми беше, когато след изборите пак започнаха да искат оставки. Е, то не може да се подават оставки от гробищата - това са мъртви за обществото партии и лидери.
- Защо се случи така, десните имаха много привърженици, НДСВ също?
- За всичко, случващо се днес, сме си виновни ние, избирателите. Както казваше писателят Васил Цонев, ние първо викаме: "У...", а после: "...ра". Стадните емоции не водят до нищо добро, но го осъзнаваме обикновено като изтрезнеем от поредното разочарование. Кои са т.нар. десни?