"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 363 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/12/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Емел Етем си уреди 25 млн.


239 млн.лв. от бюджетния излишък разпредели вчера правителството. Най-голямо парче от парите прилапаха  министрите на ДПС. Цели 25 милиона лева ще харчи Емел Етем за неотложни нужди до края на годината. Част от средствата са  насочени за капиталови разходи на самото министерството по бедствия и аварии. Най-често с тях се покриват извършването на скъпи ремонти и закупуването на луксозно обзавеждане.У нас
· Вотът за евродепутати ще бъде в средата на май
· Волен Сидеров от парламентарната трибуна: Нужна е стратегия за национална сигурност

По света
· Оневиняват медиците ни в Либия с нови доказателства
· В САЩ посрещнаха Блеър с критичен доклад за Ирак

Коментари
· Политически чадър крие далаверите в митниците

Икономика
· Дават 25 милиона лева на Емел Етем за ремонти
· Е.ОN трупа дългове към НЕК
Д-р Божидар Данев, шеф на Стопанската камара: Държавата пази бюрокрацията, за да си плащаме под масата
У нас има 1000 регулаторни режима, а законът разрешава само 300

- Г-н Данев, темата е изключително болезнена. Пресметнахме, че за регистрацията на едно такси са необходими 50 документа. Какво тогава се случва, ако трябва да започнем сериозен бизнес?
- Да, така е. Ние подготвихме един много сериозен материал, предизвикан от бележките на ЕС в мониторинговия доклад към България. В него силно са атакувани корупционните практики у нас, а именно регулаторните режими са един от генераторите на корупция в България. Въпреки опитите на няколко правителства да подобрят регулаторната среда, вече е на лице първата много сериозна негативна оценка за страната ни - спадането на България в конкурентоспособност по оценката на методологията, която се използва в Давос. Така от незавидното 61-во вече сме на 72-ро място по конкурентоспособност. И причината за това е качеството на регулаторната среда, където падаме от 70-о на 81-во място. Срив има и в работата на институциите - от 88-о на 109-о място. Така че ние не можем да не сме загрижени и искаме да помогнем, за да може да се подобрят рязко регулаторните режими. Данните са потресаващи. Не бих искал да давам цифри, но в административния регистър се водят над хиляда регулаторни режима, независимо че според законодателството те трябва да бъдат не повече от 300. Това голямо различие, което е в официалния регистър на страната, дава възможност на администрацията да притиска бизнеса и да създава възможности за корупционни практики.