"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 369 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/12/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Разследването в Бяла спря


Разследването на катастрофата край Бяла няма да продължи, докато е в ход обжалването на мярката за неотклонение "задържане под стража" на 24-годишния шофьор Синан Алиев. Заместник окръжният прокурор на Русе Валя Личева уточни, че това действие е съобразено с текстове от Наказателния кодекс.
Причината е, че папката с основните документи ще бъде изпратена от съда в Русе до Апелативния съд във Велико Търново. След обжалването може да се извършва комплексна техническа експертиза на участвалите в катастрофата превозни средства, както и съдебномедицинска експертиза.
По думите на адвоката на обвиняемия Валентин Вълков, заседание на Апелативния съд за обжалване на мярката ще има на 21 декември. Междувременно стана ясно, че според първоначалните експертизи, шофьорът Алиев е изгубил контрол над камиона. Той не е спазил правилото да се спуска на ниска предавка  по наклона към моста над Янтра. Водачът се е опитал да превключи, но не успял и шкодата полетяла по инерция. Спирачките се загрели и не могли да спрат натоварения камион. По цялата отсечка до удара с автобуса не са открити следи от спирачен път, са установили експертите.
От вчера организациите на партия АТАКА в Русе и Бяла започнаха да събират средства за построяването на православен храм в района на гара Бяла. Инициативата е в памет на загиналите в катастрофата на 7 декември.У нас
· АТАКА събира средства за православен храм
· Министри обещават икономисани пари за учебници и книги

По света
· 10 българи арестувани при удара срещу накромафията в Италия
· ЕС иска обяснение от Израел за атомните оръжия

Коментари

Икономика
· И софиянци с надписани сметки за ток
· 4.40 лева акциз за домашната ракиая
Д-р Илиян Илиев, депутат от ПГ АТАКА: Здравната каса е по-охранявана от банка
Заради чисто партийни интереси не увеличават осигурителните вноски

- Д-р Илиев, трябва ли да бъде приет бюджетът на НЗОК или да се изчака краят на преговорите с Лекарския съюз?
- Добре е, преговорите да продължат. Така предложеният бюджет е силно свит. В разходната част е от порядъка на 465 млн. лева, от които за болнична помощ са отделени 680 милиона, 116 милиона за личните лекари, 282 млн. за лекарства и 116 млн лв. за прегледи при специалисти, работещи в доболничната помощ. И след като е ясно, че бюджетът е недостатъчен, той се допълва с 282 млн.лв. държавна субсидия. А това вече говори, че здравната вноска от 6%, която плащат българските граждани, е недостатъчна. Тя не може да покрие разходите за здравеопазване на осигурените лица. Допълнителното финансиране е крайно недостатъчно, а това вещае хронични проблеми в системата. Проблеми на лекарското съсловие и пациентите, в материално-техническата база на болничните заведения.