"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 37 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Синята идея пое към синевата


Онзи ден СДС прекрати коалиционните си отношения с Демократическата партия. Всички партийни членове в парламентарната група бяха задължени  да гласуват произтичащите промени в групата след това решение. Това означава, че от 20-членната ПГ на ОДС ще трябва да излязат тримата депутати от ДП - Александър Праматарски, Мария Капон и Марио Тагарински. Ние не обявяваме война на ДП, заяви синият лидер Петър Стоянов. Според него действията между СДС и ДП в рамките на една група често са парализирали дейността й заради съществени различия по основни политически въпроси. "Не обявяваме война на Демократическата партия, ще продължим общите си действия и без да сме в една парламентарна група", обясни Петър СтояновУ нас
· Социалният премиер отказа пари на учителите
· АТАКА обмени опит с Швейцария за референдумите
· За 100 дни правителството се омота в лъжи

По света
· Войната в Ирак щяла да трае десетилетия
· САЩ създали спецчаст за удар срещу чужди медии

Коментари
· Здравето - привилегия за богатите

Икономика
· “БДЖ” вдига цените на билетите
Янка Такева: Ванга предрече нация от слуги
В Румъния министърът на образованието си подаде оставката, защото правителството не му отпусна допълнителни пари

- Г-жо Такева, защо обществото във всеки ваш протест вижда единствено искането за по-високи заплати? За какво всъщност настояват учителите?
- За прости неща. Първо, да се приберат децата целодневно в училище, да бъдат спокойни родителите, а да не плащат по 40 лв. за частни занимални. Ако някой ги има тези 40 лв. за детето си, друг ги няма. Направете сметка: 36 учебни седмици по 40 лв. и вижте колко излиза безплатното българско образование. Искаме да се назначат психолози, защото училищната среда е много агресивна. В класната стая се работи с деца, които употребяват наркотици, алкохол. Там се стоварва недоволството от насилие в семейството или на улицата. Учителят не бива да бъде оставян сам в тази агресивна среда. Трябва да има специалист, който да помага на детето, на учителя и  на родителя. Знаете - добър ученик, но заклал баба си. Добър ученик, но отрязал пръстите на другарчетата си. Добър ученик, а убил и разфасовал приятеля си. Значи има нещо, което само психологът може да открие. Другото, което ние, учителите, искаме, са извънкласните и извънучилищни форми. На всеки Господ му е дал някаква дарба, тя не може да се развие от само себе си, трябва да бъде обгрижвана, да бъде отглеждана и подтиквана. Това без извънкласни дейности не може да стане.