"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 378 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 22/12/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Полицаи мачкат митинг на пенсионери


Волен Сидеров призова вчера за единство в борбата срещу олигархията, по време на пенсионерски митинг пред Народното събрание. Около 400 пенсионери се събраха, за да настояват за увеличаване на пенсиите от 1 януари, вместо от месец юли следващата година. "Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна" и "Гоце, спри геноцида на народа", бяха сред лозунгите, издигнати от протестиращите възрастни хора.У нас
· Скандал в парламента за освобождаването на Кунева
· Вальо Топлото: помагах на Овчаров, сега той е на ред

По света
· Италия разтърсена от скандал за евтаназия
· Почина доживотният президент на Туркменистан

Коментари
· България отново се управлява от политици с тоталитарни мераци

Икономика
· Застрахователи искат от 63 до 164 лв. за "Гражданската отговорност"
Отец Боян Саръев: Мисията на православната църква е да приласкае онеправданите
Народът води инстинктивна борба срещу атеизма, възражда се от руините си

- Отец Саръев, искам да ви върна към 1 октомври 2003 г., когато пловдивския митрополит Арсений освети манастира "Успение Богородично" в Кърджали. Вие не само отворихте вратите на храма, а и направихте лекарски и стоматологичен кабинет за социално слаби, трапезария за бедни, компютърна зала... Това ли е днешната мисия на църквата?
- Не бива да се гледа само в миналото на Българската православна църква и да й се дават исторически оценки. За БПЦ трябва да се говори в бъдеще време. Тя трябва да стане мисионерска църква. Църква, която ще намери нуждаещите се, бедните, страдащите, онеправданите в обществото и ще ги приюти, приласкае и утеши. Такъв е моделът на църквата в Кърджали и той може да послужи като пример. Такава е днешната мисия на духовенството. В "Успение Богородично" сме развили благотворителна и социално-просветителска дейност. Имаме школи по вероучение за деца и за възрастни, компютърна зала за деца, школи по пиано и хорово пеене, по иконография и калиграфия. Имаме приют за бездомни хора, в трапезарията ни за бедни в момента се хранят 90 души. Аз съм въдворен в църквата "Успение на пресвета Богородица" на 27 септември 1990 г. През пролетта на 2000 г. в съновидение получих лично наставление от Божията майка на това място да изградя манастир. "Това място е свято, тук ще идват на поклонение християни от цяла България да търсят утеха и спасение. Кладенецът, който е в двора на църквата, е благословен от Мене и всеки, който пие и се мие от водата му, ще намира изцеление на много болести. Ти ще съградиш манастир на мое име, а аз ще бъда покровителка на всички, които живеят и идват в този град и няма да допусна беди и нещастия над тези, които призовават името ми с вяра", ми каза Богородица. За мен съграждането на манастира се превърна в мисия. Във всичките си дейности ние, в манастира, не делим хората на цигани, мюсюлмани, християни. Исус Христос ни е дал наставление чрез евангелието да помагаме на нашите ближни, без да се интересуваме от техните вторични показатели като вяра, народност, раса, език. Мисля, че това трябва да е бъдещето на БПЦ. Ако тя иска да просъществува. Не само да оцелее, но и да се наложи като влиятелен обществен и религиозен фактор в обществото.