"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 388 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Сидеров: Реакторите на АЕЦ да се включат веднага!


АТАКА ще внесе правно обоснован иск в Европейския съд, Европарламента, МС и Народното събрание на България за незабавното анулиране на наложеното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ, както и за пускането в експлоатация на всички реактори - от 1-ви до 4-ти на централата. Вчера Волен Сидеров огласи на пресконференция скандални факти и данни, уличаващи политици от управляващата коалиция и еврокомисарите Ферхойген и Лойола Де Паласио в измама.



У нас
· Мирчо Циганина броди из Европа, прокуратурата не знае
· АТАКА настоява за пускане на реакторите

По света
· Израел планирал ядрен удар срещу Иран
· Жега в САЩ, снежни бури в Япония

Коментари
· За терористите - почит и власт, за патриотите - хули и забрава

Икономика




Евгений Димитров, зам.-председател на комисията "Андреев": Разузнаването трябва да се отчете пред обществото

- Г-н Димитров, очевидно е, че срокът за конституирането на новата комисия за разкриване архивите на ДС, няма да бъде спазен. Какво показа неспазването на този срок?
- Съгласно заключителното разпореждане на закона,в едномесечен срок би трябвало да бъде избрана комисията от парламента. До днешна дата, може би заради празниците и влизането в ЕС, това остана на заден план. Още когато се приемаше закона, ние с вас водехме също един разговор и тогава споделих, че има едно декларативно желание за приемането на такъв закон и създаването на комисия, за тотално разкриване на досиетата. В крайна сметка се убедихме, че нещата не са така. Намери се един законодателен инструмент за забавяне приемането на този закон, и в крайна сметка се постанови неговото приемане края на годината. Има лоби, което защитава интересите на бившите служби и продължава да ги защитава. Бавенето на комисията може да се окаже, че води до неразкриване на архивите.
Освен това, не бих се учудил, на 19, когато изтича срокът за комисията, тройната коалиция да е готова със своите кандидати, а от опозицията да не са готови и това да бъде политизирано.
- Приемането на този закон не се ли оказа просто за замазване на очите, така че при влизането ни в ЕС да се каже че имаме такъв закон?
- Да. Определено се отговори на изискванията на ЕС, че трябва да имаме яснота по миналото. Друг е въпросът, че това реално не е направено до момента. Свидетели сме и на много катаклизми, които станаха в разузнаването през последните няколко месеца като те бяха и подминати от някои хора. Това е разузнавателна служба, която работи за интересите на цялата нация и аз не го казвам случайно. наскоро, по отношение случая с нашите сестри в Либия, бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира странни неща. Че месеци преди те да бъдат арестувани нашето разузнаване е знаело, предупредило ги е, но те са отказали да вземат мерки да се върнат в България. Тук се появяват много въпроси - в самото разузнаване кой е информиран за това, дали всичко е направено така, както би трябвало да стане, за да се вземат съответните мерки. Иначе би означавало, че нашето разузнаване винаги е работело в полза на институции, а не в полза на обществото. Разузнаването трябва да се отчете пред обществото.
- Защо президентът Първанов изглежда така дистанциран от някои проблеми, като случая с медицинските сестри, както и с това, че не свика Консултативния съвет след самоубийствата в НРС?
- Президентът си има своя проблем - това е неговата принудителна изповед за агент Гоце. Ако това не беше коментирано по този принудителен начин, може би нещата щяха да бъдат други. И тук е личностното негово притеснение от обстоятелствата. Може би това е едно от нещата, които го карат да се дистанцира от разузнаването като главнокомандващ и да не поиска свикването на един Консултативен съвет. Дори това, което се случи на празниците -той махна това което цялата нация носеше - тази лентичка, която е съпричастност с нашите медицински сестри. В много отношения президентът постъпва по начин, който е странен, но той има ангажимент към нацията и обществото.
- Лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че ще се оттегли, ако се докаже, че неговата партия е създадена от бившите  комунистически служби. Откъде тази негова увереност, че това няма да се докажа?
- Това той си знае най-добре. Друг е въпросът, че след разпускането на нашата комисия, от 2003 г. до настоящия момент не е ясно какво става с архивите, по които ние сме работили. Дали става едно тотално очистване, пренареждане на нещата, с оглед изпълнение на ангажименти към определени лица. Така че тази комисия, която трябва да бъде избрана, има много неща да свърши. Възможно е да се забележат нови моменти, свързани с енергийното бъдеще на България.
- Очаквате ли затруднения в избора на шеф на комисията вътре в самата тройна коалиция?
-  По отношение на комисията стои въпросът с числеността. Там е казано девет човека, самите политически партии не са девет. Казано е, че не би трябвало да има политическо доминиране на отделна политическа партия в парламента. Ако действително тройната коалиция има политическата воля да декларира не само желанието за създаването на тази комисия, но и категоричност, че целта е да се разкрият връзките и същността на ДС, ще бъде показателен жест, ако се предостави председателското място на политическа сила от опозицията. Трябва да се балансират нещата и да се внимава с избора на хората.