"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 39 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Ньой 1919 г. - подлият удар по България


На 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой на р. Сена България бе заставена да подпише договор за мир със Съглашението. Това е печално известният  Ньойски договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски.
Ньойският договор  слага край на надеждите на българите за обединение е начало  на неизброими мъки и страдания за милиони българи, останали по родните си места, но вече извън границите на България, на  десетилетия мрак и непрекъсната асимилация на нашите сънародници в много съседни страни. Един пример е достатъчен - през 1920 г. в Западните покрайнини живеят 125 хиляди българи според официални данни. През 2000 г. официалната статистика вече отчита само 25 хиляди българи. Такова е положението не само в Сърбия, на асимилация и изтребване са подложени и българите в Македония, в Беломорска и Одринска Тракия и Южна Добруджа. Стотици хиляди от тях са принудени да напуснат родните си места и да изтърпят дълги години на мизерия и нищета като бежанци.
Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. България е лишена от излаз на Бяло море с отнемането на Западна Тракия в полза на съглашенските сили, после присъединена към Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.


У нас
· Лечева е заложник на частния хазарт
· АТАКА пита МВР за незаконната секта “Свидетели на Йехова”
· Юристи: СЕМ и неговите актове са незаконни

По света
· Варшавският договор планирал ядрена атака
· Либия обещава частично преразглеждане на СПИН делото

Коментари
· Петър пое по пътя на Филип

Икономика
· След три месеца приватизират държавната “България ер”
Главният секретар на БЗНС Георги Пинчев:
Мозер отряза ръцете и краката на приет закон

- Г-н Пинчев, как мина съвещанието на ПГ на ОДС вчера, на което бе изключена Демократическата партия?
- Културно и тихо. 16 депутати гласуваха "за" изключването, двама бяха против - Надежда Михайлова и Ваньо Шарков.
- Какъв бе мотивът на Петър Стоянов за изключването на Праматарски и другите двама демократи?
- Има решение на НИС на СДС - Демократическата партия подкрепи Надежда Михайлова, когато тя поиска вот на доверие като председател на групата, след като за лидер на СДС бе избран Петър Стоянов. Знаете, че по правило шеф на групата трябва да бъде председателят на СДС. СДС е най-голямата формация в ОДС. Пък и още с влизането на коалицията ОДС в парламента започнаха някои търкания с Демократическата партия. Но според мен личен конфликт между Стоянов и Праматарски няма.