"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 411 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 1/02/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Световната банка: Инфлация и шокови цени удрят България


Висока инфлация, дължаща се на драстично увеличаващи се цени и данъци ще ударят икономиката на България през тази година, твърди Световната банка в редовния си годишен доклад за източноевропейските страни в ЕС. Икономиката ни започва да "прегрява" през 2007 г. и процесът ще продължи и през следващите години. Причината са забавените структурни реформи и свръхкредитирането, наблюдаващи се както в България, така и в Румъния, които създават особено големи рискове, пояснява авторът на доклада главният икономист на Световната банка за Европа Томас Лаурсен. Рисковете включват увеличаваща се инфлация, най-вече в България под влияние на растящите данъци и цени след присъединяването ни към Европейския съюз. У нас и в Румъния ще има и забавяне на икономическия растеж още през 2007 г., което ще продължи и през следващите години. Дефицитът по текущата ни сметка също е проблем. България е в групата на държавите с над 10% дефицит и се смята за особено рискова страна.

 У нас
· “Евророма” съди психолог за Белнейски
· АТАКА: Затвор за оскверняването на българските символи
· Мрак на Балканите, ЕС пак ни отряза за реакторите

По света
· Германия ще арестува 13 агенти на ЦРУ заради отвличане
· Буш обеща да не напада Иран

Коментари
· Националната ни душа е затлачена от неверие в Бога

Икономика
· Станишев се скри от АТАКА, топи Гайдарски за реформата в МЗ
· Връщат спешните отделения в болниците
Росен Малинов, общински съветник от БСП в София: Балирането на отпадъци е ненужна и вредна дейност

- Г-н Малинов, защо съветниците от БСП в Столичния общински съвет сега поискахте развалянето на концесията за чистота?
- Определено считаме, че парите, които ние, данъкоплатците в София даваме за чистота са неимоверно много за услугата, която ни се предлага. Сега се обсъжда бюджетът на общината и затова за пореден път искаме развалянето на този договор. Но ние го искаме още от 1996 г.
- Но през май 2006 г. имаше преподписване на концесията за чистота и вие имахте представител в комисията по този проблем, защо го допуснахте?
- Не е имало преподписване на концесията. Това е заиграване с думи и демагогия на хора, заинтересовани от досегашното статукво и парите, които се разиграват за чистенето. Истината е, че и новото управление на общината от близо година и половина ни хвърля прах в очите, че се проверява концесията и се мисли за нейното коригиране. В предизборната платформа на настоящия градоначалник имаше обещание, че концесията ще се разтури. Даже в едно интервю пред "Медиапул" той буквално каза: "Аз ще освободя София от Вълка".