"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 423 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 15/02/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Спонсор на Първанов арестуван за далавера


Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, който контролира дружествата "Ладимекс холдинг" и "Еврометал" и е собственик на ваканционно селище "Дюни", е единият от арестуваните във връзка с източването на 7,5 милиона евро от програма САПАРД, стана ясно от изявление на  главния прокурор Борис Велчев. Бизнесменът Стойков е близък до президента Георги Първанов и беше един от учредителите на организацията Сдружение за Перник, създадена да подкрепи Първанов в предизборната му кампания през миналата година. Милиони евро от програма САПАРД са източвани именно чрез фирмата "Еврофриго", която е свързана с "Ладимекс холдинг", чиито управител е Людмил Стойков. Ще има още арести на родни бизнесмени във връзка с тази далавера, съобщи главният прокурор. Тепърва започва и разследване на служители от земеделското министерство, участвали в одобряването на проектите.У нас
· Сидеров: Срещу мен се води политически процес
· Парламентът отряза турските изселници за евровота

По света
· Европейските правителства си затваряли очите за тайните затвори на ЦРУ
· Хамбург обяви война на наши просяци

Коментари
· Външната ни политика се превърна в проклятие за страната
· Путин продължи с критиките към САЩ

Икономика
Адвокат Марин Марковски: Процесът срещу Сидеров е заченат в беззаконие

- Г-н Марковски, защо решихте да уведомите медиите за привличането на Сидеров като обвиняем по случая "Магистрала Тракия"?
- Вижте, мястото на адвоката не е на пресконференциите, тъй като не бива да се огласяват факти преди процеса. Но това правило беше нарушено от прокуратурата и следствието, които наговориха в публичното пространство какво ли не за г-н Сидеров и т.нар. инцидент на магистрала "Тракия". А като има обвинение, има и защита. И аз, като адвокат на г-н Сидеров, днес реших да застана пред вас и да говоря. НПК е точна нормативна база, която е еднакво валидна и задължителна - както за гражданите, така и за прокурорите и следователите. Всички са длъжни да спазват законите, а институциите са призвани стриктно да прилагат закона в цялата му строгост. Ако институциите не си изпълняват задълженията, се нарушават правата на гражданите, в случая на г-н Сидеров. Въпреки широко разгласените в медиите новини, че срещу него има дело, досега той не е привлечен по редовен законен начин. Преди да започне съдебната процедура, следователят Емил Иванов огласява в обширни интервюта пред медиите факти и данни, което е недопустимо. Същият следовател няколко пъти на мен ми звъни, за да съм уреждал среща с г-н Сидеров за евентуалното му бъдещо привличане в процеса. Но аз съм адвокат, а не призовкар. Има си процедура, която много точно е описана в НПК. В случая тя не е спазена.