"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 437 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

СТИГА ТУРСКО РОБСТВО!


Много българи днес си задават въпроса защо датата на Санстефанския мирен договор се смята за толкова значима в българската история. Защо не честваме като национален празник 6 септември 1885 г. - когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват? Или пък 22 септември 1908 г., когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя? Трети март се празнува, защото от него се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава.
На паметната за всички българи дата 3 март в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия с нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. От точка 6 до точка 11 в този договор се разглеждат решенията, свързани с българския въпрос. България трябва да бъде трибутарно княжество (което плаща данък на султана). Тя трябва да има управител християнин и местна войска. Границите й се покриват с границите на българската екзархия, и са утвърдени със султанския ферман от 1870 г., когато получаваме църковната си независимост. Тези граници включват Северна България  (без Северна Добруджа, която се дава на Румъния), цяла Тракия (без района на Гюмюржина и Одрин) и Македония (без Солун и Халкидическия полуостров).У нас
· Национален празник от 1990 г.
· Уж за ремонти, кметове точат пари за изборите

По света
· Кадафи: Западът иска да заграби властта в Либия
· Румъния връща кралски имоти

Коментари
· Емисарите на Анкара у нас пак обругават родината ни
· Кодекс имате - чест нямате!*

Икономика
Отец Боян Саръев: В България и днес се разпореждат турците

- Отец Саръев, в деня преди националния ни празник, искам да ви попитам, свободна ли е днес България или отново я поробват?
- Като човек, който живее в Родопите, имам чувството, че България не се е освободила от турското робство. Формално, ние сме самостоятелна и независима българска държава, но никога не сме били докрай свободни, особено в тази планина. За Кърджалийския край Освобождението идва през 1912 година. Оттогава досега не спират опитите на Турция да манипулира българските мюсюлмани, да им натрапва чужди обичаи и правила. В Родопите се насажда модел на дуалистично турско-българско държавно управление. Това става под предлога за създаване на етнически модел, религиозна толерантност, човешки права. ДПС монополизира цял един етнос и разполага гарантирано с него, без обаче насреща да му осигури дори елементарен поминък. Една антиконституциона и антибългарска партия хвана в капан тези наши граждани и се опитва чрез тях да влияе върху всички политически и обществени процеси у нас. Както виждаме, нахално и за жалост - успешно. Когато говорим за Родопите, трябва да е ясно, че те и досега се управляват от турци и се изпълнява фактически политиката на турската държава, а не на българската. Но това не е само в този край на родината ни. В българската държава днес в буквалния смисъл се разпореждат турците. Президентът, премиерът, министрите ни са на турска служба, наети са по волята на Ахмед Доган.