"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 450 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Канят Станишев на митинг срещу акция на Р. Петков


Сергей Станишев да дойде на 22 март на митинга срещу нарушаването на правата на интернет потребителите и неправномерния натиск от страна на държавните органи върху тях. За това призоваха във форума на в. "Атака" вчера, след като ГДБОП удари българските торент сайтове. Митингът е насрочен от 17 часа пред храма "Св. Александър Невски".
Посланието е по повод публикация във вестника, че премиерът Сергей Станишев също си купува пиратска продукция от сергиите на пл. "Славейков". Факт е, че на столичния площад се предлага много повече пиратска продукция, отколкото в торент сайтовете, но там търговците си плащат на полицията да ги закриля, коментира депутатът от АТАКА Десислав Чуколов, който е компютърен специалист. Причина за активността на антимафиотите е, че страната ни през февруари остана в т.нар списък 301. В него са включени 60 държави, в които американският бизнес търпи значителни загуби поради незачитане на интелектуалната собственост. Въз основа на списъка, САЩ можели да наложат икономически санкции на страната.У нас
· Волен Сидеров: Обект на възродителния процес са българи, а не турци
· Глъвътъ - наперено нищожество, търсещо опора в кръчмарската маса

По света
· Терористичен център на уахабити разбит в Сърбия
· Инцидент със самолета на австралийския премиер в Ирак

Коментари
· „Алфа рисърч“ тоя път не лъже в броенето, само в тълкуването
· Обратният ефект от акцията на Глъвътъ срещу пиратите

Икономика
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа": Правителството не е монолитна скала и може да се бутне

- Г-н Тренчев, миньорите щe излязат ли наистина на улицата на протести, какво се случва с тях?
- Това, което се случва с миньорите, е валидно и за шофьорите, пощаджиите, работещите в БДЖ и др. Преди доста години под натиска на МВФ се прие Наредба за регулиране на нарастването на заплатите в предприятията и фирмите с преобладаващо държавно и общинско участие. Тази наредба имаше за цел да обуздае едно неконтролируемо нарастване на заплатите, но тогава предприятията бяха 90% държавни. Оттогава изтече много вода. В момента икономиката е преимуществено частна. Оказа се, че тези предприятия и онези в частния сектор са неравнопоставени. В едните заплатите растат, а в другите има ограничения. Така че тази наредба е един архаизъм, който ние винаги сме искали да отпадне. Тя засяга все още големите държавни фирми. Изброените категории работници са договорили в своите колективни договори и някакви социални придобивки. М.г. тези придобивки се облагаха с 10% данък, сега обаче направиха промяна в Закона за данъка на корпоративното подоходно облагане, без да ни питат, и тези придобивки се добавят към заплатата и се облага цялата получена сума. И вече не с 10%, а с 22-24%. Като се удари чертата излиза, че заплатите на тези хора ще намалеят с 30-40 лв., а някъде и с над 100 лв. Е, на кого това в България харесва?! И поради това работниците в мините казаха: "Тая работа няма да я бъде". Написал съм писмо на премиера, срещнах се с президента и съм им обяснил, че работата е дебела и ако не вземат мерки ще се стигне до тежки акции.