"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 452 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Пирински купи 13 нови BMW-та, АТАКА е против


С парите на съвестните български данъкоплатци Народното събрание закупи 13 нови, лъскави и луксозни BMW-та, предназначени за председатели на комисии в парламента. Всяка от новите коли струва по 110 000 лв., уточниха от кабинета на Главния секретар на парламента Огнян Аврамов. Със специално писмо до Огнян Аврамов ПГ АТАКА изрази несъгласието си с купуването на 13-те нови луксозни коли за парламента.  Автомобилите били закупени, тъй като предишните вече остарели и се амортизирали, но тях пък щели да ги разиграят на търг.
Народните представители от ПГ на АТАКА още в началото на мандата си обявиха, че няма да ползват служебните автомобили от парка на НС, за да не харчат парите на данъкоплатците. Лидерът на националистите Волен Сидеров не е похарчил и стотинка за служебен бензин. Инцидентно служебни автомобили са ползвани само няколко пъти от други депутати от групата. По предварителни изчисления националистите са спестили на данъкоплатците от това перо близо 1 млн.лева.У нас
· Кметска делегация от Кърджали договаря евровота в Анкара
· Калфин: Ще подкрепим Турция за ЕС

По света
· 62-ма изгоряха при пожар в руски старчески дом
· Ал Каида готви джихад на Балканите

Коментари
· Интересът клати феса на президента Гоце

Икономика
· Шушулов лъже, че парното ще поевтинее
· “Подкрепа” отхвърля диференцираното заплащане на учителския труд
Проф. Станислав Станилов, депутат от ПГ АТАКА: Университетите бълват кадри, ненужни за пазара на труда
Даниел Вълчев съсипва стратегията за висше образование, за да се хареса на ДПС и на Станишев

- Проф. Станилов, академичната общност не прие правителствената Стратегия за висшето образование. Политическо вмешателство в автономията на ВУЗ-овете ли е предложението премиерът да утвърждава ректорите?
- Трябва да е ясно какво се разбира под автономия на висше държавно училище. Автономията на държавните университети реализира възможностите на преподавателите да преподават свободно своята специалност, без да се влияят от политически сили. Преподавателите избират вътрешните структури, избират как да четат лекции по определените теми, по какъв начин да изпитват, каква да е системата на оценяване. Ректорите и академичните съвети обновяват учебните програми, разработват нови специалности, възможности за практики, стажове, участия на студенти и преподаватели в семинари и програми за обмен. Всичко останало не засяга университетската автономия. Останалото касае контрола на държавата върху държавните, забележете, висши училища. Основният спор тук е кой да избира ректорите.