"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 453 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 22/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Масларова срещу Орешарски за заплатите


Нов скандал избухна в управляващата коалиция, след като финансовият министър Пламен Орешарски отряза предложението на социалния министър Емилия Масларова да се освободят заплатите в губещите държавни предприятия. Той нарече идеята й крайно опасна и заплашваща целостта на търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие.
Само преди седмица двамата министри позираха усмихнати на среща за социалните плащания. За пореден път Орешарски устоя на чара на Масларова и отказа да даде пари за увеличение на пенсиите от 1 януари. Той не хареса и поредната й инициатива за заплатите. Промяната ще засегне десетки важни фирми - енергийните, топлофикационните, железопътните и транспортните дружества. Идеята на Масларова заплашва макроикономическата рамка, обясни финансовият министър. Подкрепи го НДСВ. Масларова пък се засегна на коалиционна коректност. Зад нея стояли синдикатите и работодателите. КТ "Подкрепа" и КНСБ призоваха на стачка всички работници в държавни фирми.У нас
· Следователят Емил Иванов пак излъга медиите
· Близнаков забранява мобилните телефони в армията

По света
· Шокиращи разкрития за мъчения в затворите на ЦРУ
· Бивш полски външен министър критикува ПРО

Коментари
· Родопите крият арсенали за джихад срещу „гяурите“

Икономика
Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България:
-Г-н Кърлев преди дни заявихте, че ще сезирате националния омбудсман във връзка с нарушения на концесионера на ВиК системата в столицата - "Софийска вода". Какви са причините за това?
- Нашето заявление беше в малко по друг смисъл. Ние сме подготвили материалите, с които да потърсим съдействието на омбудсмана по отношение на един проблем, който виси повече от половин година, а той е, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране би следвало да разгледа бизнес-плана на дружеството "Софийска вода". Това условие е свързано с усвояването на един проект по ИСПА в размер на 58 милиона евро, който в средата на миналата година беше одобрен от правителството. В същото време кабинетът е и гарант по този проект. За съжаление повече от половин година това не става. Сега сме изправени пред реалната заплаха да изтървем милиони евро, а тези пари биха помогнали сериозно на потребителите на вода в София и региона. По този повод ще потърсим съдействието на омбудсмана, защото преди повече от 4 месеца ние писахме писма до общината и ДКЕВР, в които питахме - кой ще понесе отговорността, ако отново изпуснем една такава възможност, с която биха се разрешили проблемите с канализацията и водоснабдяването на редица райони в страната. Много хора не знаят за съществуващите проблеми с водоснабдяването например на Владая, пречиствателната станция в Кубратово и мн. др. Сега, когато можем да решим известна част от тези проблеми, благодарение на този заем, сме изправени пред възможността да го загубим. От общината получихме отговор, че това е от компетенцията на ДКЕВР, но за съжаление от комисията така и не сме получили досега отговор.