"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 459 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Таксите за университет скачат до 5 000 лева


От 500 до 5 000 лв. стават таксите на университетите от новата учебна година. От септември издръжката на студент по медицина и по изкуствата може да стигне 4000-5000 лева, ако бъде приет проектът за промени в Закона за висшето образование. За следване по право ще се плаща до 1200 лв., по математика и природни науки - до 1700 лв. Най-скромни са таксите в Техническия университет: 500 лева на година, само с 20 лв. по-скъпо ще се учи в Университета за национално и световно стопанство.
От новата учебна година университетите сами ще определят таксите за обучение, а тарифите ще бъдат различни. Предложението е на образователния министър Даниел Вълчев и се очаква да бъде одобрено до края на май. Държавата само ще фиксира максималния размер на таксите. Сега студентите плащат до 30% от стойността на обучението, останалото поема държавата. Ограничението 30% ще падне от закона, това ще вдигне в пъти таксите във ВУЗ. Ректорът на СУ "Климент Охридски" Боян Биолчев предлага най-добрите студенти да учат безплатно, половината да плащат както в момента, а двойкаджиите да финансират сами следването си.

 У нас
· Паси на нож с Калфин заради дипломатите
· Не допускат АТАКА в ръководството на РИК Бургас
· Циганка преби библиотекарка, залива читалище с фекалии

По света
· Жителите на Стария континент са евроскептици
· Американците искат изтегляне от Ирак

Коментари
· В US-базата „Безмер“ започна репетиция за удар върху Иран

Икономика
Тодор Батилов, депутат от Коалиция АТАКА: Бургас-Александруполис застрашава националната ни сигурност
Управляващите си мислят, че с такива проекти ще си вдигнат цената и ще станат фактор. Това обаче е просто комплексът им за малоц

- Г-н Батилов, като човек от Бургас, какво е вашето мнение за петролопровода Бургас-Александруполис, който ще започне да се изгражда и ще преминава през територията на България?
- Ако този проект не беше в Бургаския залив, ако вече нямахме нефтохимически комбинат, военноморската база Атия и летище Бургас, които са обградили отвсякъде бургаския залив, може би щях да се радвам, че ще има такъв голям, международен терминал. Но щом ги има - съм против. Това не го казвам за първи път сега, моето мнение съм го споделял много години. Против съм, защото това е последният удар, и то много жесток, върху природата на България, върху природата на Бургас и черноморското крайбрежие. Откъдето и да го погледнем. От екологична гледна точка още през 1988 г., когато танкер, плаващ под либерийски флаг изсипа 120 т либийски нефт в залива, екокатастрофата беше пълна. Бургаското крайбрежие и плажовете бяха залети и то при условие, че там беше едно малко пристанище. Представете си какво ще се случи, когато го разширят или направят новия терминал?