"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 474 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Гайдарски лиши онкоболните от 283 млн. лева


Министър Гайдарски лиши онкоболните от 283 млн. лева. Триста милиона лева трябват за профилактика на заболяванията, които водят до 90% от смъртността в страната: сърдечни, мозъчни и най-вече 8 вида онкологични. В тазгодишния бюджет на МЗ са предвидени едва 17 милиона лева. Това заяви зам.-председателят на здравната комисия на Народното събрание доц. Атанас Щерев. Той обвини министър Гайдарски в липса на цялостна стратегия за профилактика.
Всяка година случаите на рак на гърдата у нас се увеличават с 14 процента. Според Националния раков регистър от 3100 заболели годишно, 1100 умират. Заради недостиг на лекарства в онкодиспансерите, пациенти прекъсват лечението си, за повечето това се оказва фатално.
Доц. Елена Александрова, хирург от Националния център по онкологични заболявания, предупреди, че ракът може да се развие на клетъчно ниво и до 4 години да не се изрази в туморно образувание, открива се само при прегледи с мамограф. В ЕС те са задължителни след 35-годишна възраст. Като резултат от профилактиката там 35% от заболяването се "хваща" в ранен стадий.У нас
· Доган променя формулата 3:5:8
· Борисов ощетил общината с близо 12 млн. лева?

По света
· Европа не изпълни обещанието си за благоденствие
· Американците държат незаконно 18 хиляди затворници в Ирак

Коментари
· Какво обедини националистите в Европарламента

Икономика
Петър Хлебаров, кандидат за евродепутат от АТАКА: Двойното гражданство трябва да бъде отменено
- Г-н Хлебаров, какви качества трябва да притежава един евродепутат?
- Той трябва да е силно мотивиран да отстоява интересите на България. Също така трябва да има добри познания за структурата на институциите в Европейския съюз и за това как те функционират. Това е важно, имайки предвид колко е тромав и сложен административният апарат на ЕС. Добрата езикова подготовка също е от важно значение.