"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 478 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Бизнесменът Владислав Марчев: Прокурорът Найденов ме увещаваше да лъжа


Свидетелски показания вчера втрещиха юристи и редови данъкоплатци с новината, че висши прокурори в държавата ползват не дотам почтени методи на разпити и изнудват чрез сделки арестувани. От прокуратурата замириса на нечестни сделки, а съвестни обвинители коментираха пред медии, че е време Борис Велчев да вземе мерки. Прокурорът от Върховна касационна прокуратура (ВКС) Бойко Найденов е предложил сделка на Владислав Марчев, задържан свидетел от Варна,  да свидетелства срещу арестуваните за подкуп прокурори Боян Тошев и Георги Манасиев. Това сензационно признание направи Марчев преди Софийски апелативен съд да гледа мярката му за неотклонение. Той буквално заяви: "Бойко Найденов ме извика в едно сепаре и ми предложи сделка като ми каза: "Кажи ми, че Тошев иска Манасиев да му носи пари и си заминавай". Бизнесменът от морската ни столица му отговорил: "Как да кажа против съвестта и против себе си?" Марчев допълни пред медиите, че се познава с Тошев от 25 години и е свързан с него в личен план, чрез свои близки.
От своя страна Бойко Найденов заяви по повод на обвиненията на арестувания търговец, че конкретни предложения за сделки не са отправяни към никого и такива не може да има. "Принципното положение е, че не може да се влиза в диалог чрез медиите между обвиняем и обвинител", допълни Найденов.У нас
· Сидеров: Брутална цензура в БНТ и ЦИК спря клипа на националистите
· Нуждаем се от Европа на нациите
· България първа по трафик на хора, осъдените са само девет

По света
· Румънският парламент уволни президента Бъсеску
· РУСИЯ: Не може да има силово решение за Косово

Коментари
· Ибрикчийството се превърна в престижна професия

Икономика
· АТАКА: Законът за крайбрежието няма да спре строежите по морето
Проф. Станислав Станилов, депутат от ПГ АТАКА: Какво търсят управниците пред костите на Калоян
Няма държава днес, има република, срещу която се държат речи

- Проф. Станилов, възстановяване на държавническа традиция или управленско тщестлавие е препогребването на цар Калоян?
- Първо, искам да отбележа, че мястото за препогребението е сакрално. Великата лавра, църквата "Св. 40 мъченици" в днешната Асенева махала, в българските стари ръкописи се е наричала Новия град. Тя е била място на аристократически и духовен живот, на манастири и църкви. В Новия град е църквата "Св. Петър и Павел", а църквата "Св. Димитър" е отвъд реката. Пред нея е обявена независимостта на българската държава, основаването на Второто българско царство. Великата лавра, според надписа на колоната на цар Иван Асен II по случай битката му при Клокотница е "изградена из основи". Археологическите разкопки са установили, че преди това там е имало друга църква. Но традицията е такава: царете, които обновяват, казват, че е из основи. В по-късни години "Св. 40 мъченици" е била използвана като джамия, само западната страна където е било хранилището (библиотеката), е била запазена почти до покрив, после е консервирана и реставрирана.