"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 485 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

“Файненшъл таймс”: Румен Петков заблудил Фратини за корупцията у нас


Вътрешният министър Румен Петков е заблудил еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини  за напредъка в борбата с корупцията, стана ясно от публикация на британския в. "Файненшъл таймс". През февруари, когато посети България и разговаря с Петков, Фратини изсипа доста похвали за борбата на властите с организираната престъпност. Неговият тон обаче значително се различава от другите му колеги в Брюксел, които настояват за осъдителни присъди за корупция у нас по високите етажи на властта.
Великобритания и Франция поискаха от Брюксел да действа строго спрямо България и Румъния заради "сериозната" корупция и твърденията, че двете най-нови членки на ЕС са оставени без натиск. Страните-членки твърдят, че еврокомисар Фратини е станал твърде близък с двете държави, които наблюдава.  Според тях представители на ЕК са получили указания на да не се отнасят много критично към България, въпреки че в София няма нито един осъден за корупция по високите етажи. У нас
· Галактион благослови АТАКА и дари националистите с икона
· Патриотите готвят вот на недоверие заради сделката с магистрала “Тракия”

По света
· Кадафи се хвали, че си е върнал парите от компенсациите за Локърби
· Русия къса отношенията си Естония заради съветски паметник

Коментари
· Милионите на Масларовия мъж не са нездраво любопитство

Икономика
· София остава без ток, CEZ изхвърля 700 служители
Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители: Издателска мафия души образованието ни

- Г-жо Такева, шест месеца Синдикатът на българските учители преговаря с Министерство на образованието за диференцираните заплати на учителите. Това ли са най-добрите критерии за оценка на труда им?
- Представители на трите национални синдиката, двете работодателски организации, образователното и финансовото министерство разработиха показателите за оценяване на допълнителната работа на учителите. Те бяха експериментирани в училища в Пловдив, Казанлък, Троян и Шумен, колегията ги прие. Но предлагам, наредбата за диференцираното заплащане детайл по детайл да бъде разписана от министрите на образованието и на финансите. Тестването на учителите да става всяка година, отпускането на средствата да бъде според броя преподаватели в дадено училище, детска градина, обслужващо звено. СБУ настоява в наредбата да има механизми, по които недоволните от оценяването колеги, да могат да се жалват.