"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 505 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/05/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Изборите в България: София с 14, Анкара с 4 евродепутати


Трима евродепути ще има АТАКА, показаха социологическите проучвания в края на изборния ден. БСП ще получи 5 места,  колкото и ГЕРБ, сочат прогнози на "Алфа Рисърч", НЦИОМ и "Скала". ДПС  е с 4 мандата, НДСВ - 1. ДСБ и СДС няма да имат свои представители. Така София праща 14, а Анкара - 4 депутати в Страсбург.
Вотът премина при изключително ниска избирателна активност, която бе между 26 и 30 на сто. Гласуваха по-малко от два милиона души.
Това, което получаваме, е очаквано от нас. Затвърждаваме позициите си, коментира лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Той заяви, че ниската избирателна активност е тревожна и отново повтори предложението на АТАКА да се приеме поправка в закона, която да направи гласуването задължително, както е в Гърция и Белгия. Резултатът предполага предсрочни парламентарни избори, добави той.
Голямото поражение във вота е за БСП. Социалистите имаха намерение да вкарат 7-8 евродепутати. Те обаче ще трябва да се задоволят с петима. Като предизвестена смърт са резултатите на СДС и ДСБ, които остават без депутати в ЕП. Според социолозите НДСВ успяват да пратят свой човек в Европарламента заради скъпата предизборна кампания, която многократно надхвърля разрешените от закона 2 млн. лева.У нас
· ДПС опорочи вота с купуване на цигански гласове

По света
· Премиерът и президентът в Румъния заровиха томахавките

Коментари

Икономика
Димитър Стоянов, евродепутат: АТАКА спечели с ясните си позиции

- Г-н Стоянов, какви са впечатленията ви от кампанията на АТАКА и от срещите с избирателите?
- Впечатленията ми са страхотни. Не знам дали в момента в България има политици, които да са посрещани с такава обич и жар. Изключително емоционална беше за мен кампанията. Все пак, когато си на 24 и възрастни хора те прегръщат и целуват е трудно да сдържаш емоциите си. За това знам, че нямам право да ги разочаровам, което ме амбицира да работя с пълни сили