"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 508 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/05/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ЦИК потвърди: Трима от АТАКА в Европарламента


1 937 696 е броят на действителните гласове в първите български избори за евродепутати. Това съобщиха вчера говорителите на Централната избирателна комисия Александър Александров и Бисер Троянов.  По този начин националната изборна квота става 107 650 гласа. Над нея са преминали пет партии и коалиции и нито един независим кандидат. Общият брой на участниците в изборите бе 14 партии и коалиции и двама независими кандидати. АТАКА твърдо е завоювала три евродепутатски места. Това са Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов.
Представители в Европейския парламент ще имат ГЕРБ и Платформа европейски социалисти, които ще са с по пет мандата. ДПС ще има четири мандата, а НДСВ - един мандат.
1 607 710 гласоподаватели не са поставили преференция. Няма евродепутат, който да има повече от 15% преференциални гласове и да се получи разместване в листите, обясни Бисер Троянов. Все пак сред евродепутатите от избраните най-много специално отбелязани гласове има Димитър Стоянов от АТАКА с 26 590 преференции.  
 

 У нас
· В „Шише джам“ крият турски работници с туристически визи
· Левите в БСП поискаха оставката на Румен Овчаров

По света
· Австрийската визита на Путин започна със скандал
· Шефът на Генщаба бил целта на атентата в Анкара

Коментари
· Гайдарски зарадва медсестрите с ...311 лв. заплата

Икономика
· Протестиращите стопани: Ако държавата не помогне - оставаме без хляб
· Фирми на БСП се готвят да вземат летище София
Волен Сидеров: Може да работим с опозицията за свалянето на ДПС от властта
На България е нужна национална идея, която да обединява всички прослойки за по-добър живот

- Г-н Сидеров, какъв прочит правите като стратегия за развитие на АТАКА след изборните резултати?
- Първо установяваме, че ние запазваме позициите си. Вие знаете вече от статистиката, че нашият резултат е най-близко до 2005 г. Т.е. ние запазваме едно статукво, което означава, че имаме много сериозна твърда маса поддръжници. Това отчетоха социолозите. Спад има дори при ДПС, там обикновено се хвалят, че са с най-твърд електорат, но там има много голям спад с над 14% - 70 000 по-малко от 2005, за БСП да не говорим, там сривът е огромен - 700 000 по-малко, за НДСВ пък гласовете са паднали 6 пъти. При нас гласовете са само 20 000 по-малко от 2005. Т.е. ние имаме основание днес да кажем, че тази територия, която завоювахме, е утвърдена и оттук нататък зависи от нашето поведение, действие и кадри, които също ще влязат в АТАКА, да се разшири това пространство.
Има такава вероятност и нагласа за разширяване, защото ние сме свидетели на арогантността, която ДПС открито проявява, не крие, и доста хора ще видят, че с негласуване нещата няма да се променят. Напротив, затвърждава се властта на Доган. Мисля, че в последната изборна нощ доста българи разбраха това. И аз го прочетох - по форумите има много такива мнения, където доста млади хора пишат "аз за последен път не отидох да гласувам, следващият път ще отида непременно, дали за АТАКА или за друга българска партия, но ще отида", пишеха там.