"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 51 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/12/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ДПС слага ръка на житото


Земеделският министър Нихат Кабил ще контролира интервенирането на пазара на пшеница от държавата. По решение на Министерския съвет това ще се прави от фонд "Земеделие" и Националната служба по зърното и фуражите, които са на пряко подчинение на Кабил. Те за първи път ще организират изкупуването на 150 хил. тона пшеница от реколтата от 2005 г. Интервенирането на българския пазар ще се извърши през януари - февруари 2006 г. Тогава ще се изкупува зърно от втора Б група. Началната цена е 175 лв. за тон, франко склада. Купувачът си запазва правото да я коригира в процеса на интервенцията. Цената ще зависи от качеството на зърното. То трябва да е хлебно и да отговаря на показателите, описани в Наредба № 26 от 2003 г. Минималното количество за една доставка е 100 тона. Организаторите ще определят в кои складове ще се приема то и как ще става това, а също и за контрола на количеството и заплащането му, съобщиха от пресцентъра на земеделския министър.


У нас
· Вълчев обеща проверка на школата за имами в Устина
· Байърли пак се захвана с българската Конституция
· Двама остават в ареста за детска порнография
· На 19-тия ден от протеста учителите стачкуваха един час предупредително

По света
· Самолет паркира на улица в Чикаго
· Румънските бази не заплашват Русия

Коментари
· От стари муцуни нова партия не става

Икономика
· ДПС слага ръка и на изкупуването на пшеница
Свърши времето за бързи печалби
30 на сто от работниците в строителството са на граждански договори. Това са хора, без осигурителни права

- Преди седмица Главна инспекция на труда изнесе данни за нередности във дървопреработвателните и мебелните предприятия. В този бранш ли са най-големите нарушения, свързани с труда на хората,  г-н Младенов?
- Инспектирането ни в предприятията от дървопреработвателната и мебелната промишленост е една от мерките на националните ни кампании. Целта е да видим до каква степен работодателите в този отрасъл изпълняват европейските изисквания и спазването на трудовото законодателство в България. Близо две трети от нарушенията са свързани със здравословните и безопасни условия на труд, и една трета с трудовите правоотношения - липсата на трудови договори, работно време, почивки и отпуски и заплащането на труда. През януари ще бъдат направени последващи проверки и там, където не се изпълняват предписанията на инспекторите и няма подобрение на условията на труд, ще се предприемат най-крайните мерки. Включително дори и спиране на машини, съоръжения, а и на цели предприятия, там, където се налага.