"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 521 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

“Пирогов” излиза в ефективна стачка


Медиците от "Пирогов" започват ефективна, безсрочна 24-часова стачка. Вече тече едноседмичният /по закон/ предупредителен срок за протеста. Едночасови протести на солидарност заливат страната. Всеки ден лекарите и сестрите от спешния институт стачкуват предупредително по 1 час. От вторник, 12 юни, до края на седмицата, кметът Бойко Борисов е дал разрешение на екипа да блокира за половин час кръстовище до болницата.
"В "Пирогов" не знаят какво искат", коментира ситуацията министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. "Те не са наясно със законодателството и смятат, че с един разговор в министерството могат да решат нещата. Това, че искат оставката на директора д-р Спас Спасков, не е въпрос от тяхната компетентност. Той може да уволни всеки като работодател, него мога да го уволня само аз", съобщи министърът.
От понеделник тръгва пълна проверка на "Пирогов" за последните две години. Одитори ще преглеждат медицинските показатели, финансовите резултати, структурата, натовареността на различните клиники, качеството на обслужването и начинът за разпределяне на възнагражденията.


У нас
· Близнаков помирява от Казанлък Буш и Путин

По света
· ЕС предлага партньорски статут на Либия в замяна на сестрите
· Буш продължава болен европейската си обиколка

Коментари
· Мнозинството в парламента пак загърби националните интереси

Икономика
Янка Такева, председател на Съюза на българските учители: Образованието е ключът, с който може да се излезе от гетото
- Г-жо Такева, Икономическият и социален съвет предложи стратегия по проблемите на семейството. Защо гражданският парламент изземва функциите на институциите?
- Заради изключително сериозните проблеми, които са сякаш извън контрола на обществото и държавата. Приемането им като обективна даденост, без усилия по преодоляването им, поражда силно безпокойство за бъдещето на българската нация и държава. Първо, налице е демографски срив, според определението на Европейската комисия от 2004 г. Срив е равнозначен на екстремна криза и ако не бъде спряна, ефектът ще е катастрофален. Отчетливи стават демографски тенденции, чиито последствия ще се проявяват десетилетия наред. След 1989 г. българите са намалели с 1 милион : до 7,7 милиона души, което е катастрофа за толкова малка страна. Раждаемостта в България е паднала от 12,1 на 1000 през 1990 г. до 9,6 през 2006 г., което е сравнимо с раждаемостта в Гърция, Унгария, Италия, Австрия, Полша и Швейцария. От началото на 90-те години населението на България премина от забавен растеж към интензивно намаление. Тенденцията рязко се задълбочи след 1990-1992 г.
Проблемът с раждаемостта има и някои особено чувствителни измерения. Обезпокоителна е етнизацията на трайно маргинализираните групи, главно от ромската общност, където се раждат 70 от 100-те живородени деца в страната. Българският етнос ускорено се свива, турският показва устойчиво просто възпроизводство, ромският ускорено се разраства.