"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 524 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Доган отрязан от Буш на обяда в Бояна


Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е бил желан гост на работния обяд в Бояна, който президентът Първанов даде на Джордж Буш в понеделник, съобщи отлично информиран източник от "Дондуков" 2. За да не се раздухва скандалът, той бил представен пред медиите изопачено - че самият Доган е бойкотирал най-значимата визита у нас.
Интригата тръгнала от протокола и съветниците на Буш, които с изненада установили, че в списъка на поканените за обяда фигурира и лидерът на ДПС. Неофициално от екипа на президента на САЩ настояли, Доган да не присъства на срещата с Буш. Аргументите им били, че водачът на турската партия е изключително компрометиран, както в българските, така и в международните среди. Името на Доган се свързва с корупция, нечисти сделки, обръчи от фирми.
Аргументите на американците срещу Доган обаче били направени в средата на миналата седмица, малко преди поканите до гостите на работния обяд в Националния исторически музей да бъдат разпратени. В суматохата преди визитата на Буш, от протокола "уж случайно" пропуснали да поканят Ахмед Доган в Бояна. След шамара, получен от Буш, Доган бил бесен на архитекта на тройната коалиция Георги Първанов. В сараите си той обмислял да изнесе компрометиращи факти срещу него и Станишев. У нас
· Станишев призна, че не може да се справи с циганите

По света
· Фидел Кастро иронизира визитата на Буш у нас
· Либия: САЩ да оставят ЕС да работи по СПИН-делото

Коментари
· След Буш ни чака второ Косово в български вариант

Икономика
· Токът скача с 5 процента от 1 юли, от октомври поскъпва и парното
Димитър Димитров, бивш председател на Агенция "Държавен резерв": Над 500 милиона лева са откраднати от резерва

- Г-н Димитров, показахте преди седмици една докладна на Мирчо Петров, известен като Мирчо Циганина, който се разследва за източване на държавния резерв. Какво точно разкрива тя?
- Всъщност това е доклад от 27 май 2004 г. на Мирчо Петров пред негови съдружници от Русия, бизнесмени, на които той дължи доста пари - около 39 милиона долара на руснаците, а по сметките на Мирчо са 22 милиона долара незаплатени суми за извършване на търговски дейности. В него той обяснява първо, че дължи тази сума, и след това, че иска отсрочка за разплащането до края на 2006 година, като обяснява къде какви пари е дал и защо на този етап не може да възстанови сумите. За да може да изпълни това обещание да възстанови парите, Петков обяснява, че му трябва влияние във властта и трябва да държи позиции в управляващите, за да може по-успешно да развива своята търговска дейност. Затова се налагало да даде пари на разни места и конкретно обяснява, че е дал 1 милион лева за назначаването на Нихат Кабил през 2004 г., и че същото щял да направи за назначаването на Емел Етем за министър на бедствията и вариите, тъй като с тях е в много топли връзки и може да разчита в бъдеще на съдействието им. Освен това пише в доклада,  че е дал 2, 5 милиона лева за построяването на сарая на Доган в Бояна. Цитира, че е дал и на други партии, сред които НДСВ. Мирчо Петков докладва още, че от резерва е успял да вземе жито 83,5 хиляди тона и 41 000 тона гориво. Освен това е взимал метали, дървен материал, медикаменти, и др. стоки. И подчертава, че се надявал сделките с резерва да продължат все така успешно да се развиват. Успешно, разбира се за него, защото той взима и нищо не плаща и не възстановява. Получава парите, предава ги  и те изчезват. Фирмите не са плащали нищо за това, което са взимали.