"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 537 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Волен СИДЕРОВ: Бъдещето на България трябва да се решава в София, а не в Брюксел


"Крайно време e ние, българите, да престанем да живеем от доклад до доклад в очакване на следващия документ от Брюксел. Не трябва да тръпнем в очакване на това какво ще пише в следващия доклад, а да изготвим визия за развитието на страната за следващите 20 години. И това трябва да стане в София, а не в Брюксел".
Така лидерът на партия АТАКА коментира обявения вчера в  Брюксел доклад за напредъка на България. Не съм  изненадан от документа,  защото не съм очаквал някакви реални мерки от страна на Еврокомисията. Сегашната безлична позиция на Еврокомисията трябва да бъде използвана от българска страна в полза на АЕЦ "Козлодуй". АТАКА извоюва писмен отговор, от който стана ясно, че никога не е вземано становище от страна на ЕК за затварянето на 3 и 4 блок. Това ни дава коз в ръцете да отворим отново реакторите, напомни още Сидеров.
В доклада Европейската комисия разкритикува София и Букурещ за липсата на напредък в борбата с корупцията. За България нито един от шестте показатели от т.нар. мониторингов механизъм, не се отчита като изпълнен. Основна слабост е борбата с корупцията по върховете. Няма практически резултати в борбата с престъпността. 


У нас
· Проф. М. Константинов подкрепи АТАКА за задължителното гласуване
· ГЕРБ на път да провали общия фронт срещу Доган за местния вот

По света
· Русия се сдоби с допълнителни 1,2 млн. квадратни километра
· Мафията се съгласила да ликвидира Кастро безплатно

Коментари
· Любовните стонове в държавната спалня раждат чудовища

Икономика
Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерациq на енергетиците: Управляващите извършиха престъпната приватизаци

- Г-н Митев, след протестите на лекари, учители и металурзи да очакваме ли и протести на енергетици?
- Безспорен факт е, че в България живее най-бедният народ на Европа. Лекари, учители, металурзи, енергетици се трудят за мизерни заплати. Разбира се, това не е проблем само на отделните браншове. Въпросът е каква политика по отношение на доходите ще имат управляващите в България. Конкретно за енергетиците - в продължение на години заплатите им бяха ограничавани от една лишена от икономическа логика наредба, поради което възнагражденията останаха на нивата си от 1999-2000 г. Това именно провокира и първата стачка в бранша, тази в "Топлофикация" София, където специалистите получаваха 347 лв., а работниците - под 300 лв. Постигна се споразумение със синдикатите и ръководството, но то може да бъде минирано, ако дружеството бъде ограничено в политиката си по отношение на цените. Това се отнася и за всички топлофикационни дружества, в които държавата или общините имат мажоритарно участие. Ето защо, определянето на цените на топло и електроенергията е от много голямо значение за създаване на достатъчна мотивация на работещите да останат в тези дружества. Поради което можем да очакваме всякакви реакции на хората от бранша.