"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 579 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/08/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Гоце жертва на своите


Има няколко "активни мероприятия" в страната през последните месеци, заяви президентът Георги Първанов и посочи като такива случаите, които засягат директно него самия - документалното потвърждаване на агентурното му минало от комисията по досиетата, обвиненията, че събира нерегламентирано информация чрез НСО и връзките му с бизнесмени, станали жертва на покушения.
"Активните мероприятия", за които говори президентът, са свързани основно с двете му подчинени специални служби - Националната служби за охрана и Националната разузнавателна служба.
Както "Атака" писа в миналия брой, Първанов е изпаднал в депресия от несполуките си, които цери в резиденция "Евксиноград". Вчера той направи там неформална среща с журналисти.
Първанов каза, че бил обект на "приятелски огън" от "една партийна централа". Бившият лидер на БСП обаче отказа да назове директно централата на партията си. Като част от "активните мероприятия" той посочи скандала около изнесеното от доминираната от БСП комисия по досиетата потвърждение, че е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност под псевдоним "Гоце".У нас
· КНСБ: Кабинетът потиска доходите
· АТАКА се подготвя за балотаж във Варна

По света
· Кадафи забрани на сина си да говори за сестрите
· Путин обяви програма за модернизиране на звездния щит на Москва

Коментари
· Етноизбори 2007: Край на дебатите - начало на сблъсъка!

Икономика
Георги Георгиев, депутат от ПГ АТАКА:Не каса, банка трябва да управлява здравните пари

- Г-н Георгиев, преди дни здравният министър Радослав Гайдарски призна, че не може да се справи с корупцията. Какво трябва да се направи, за да спрат плащанията на ръка в болниците?
- Корупцията е проблем не само на здравеопазването, а във всички сфери на обществения ни живот. За да се реши, трябва хората да получат адекватно заплащане. Нали сме членове на ЕС, говорим за европейски стандарт, за европейско мислене. Казано грубо и познато за мнозина, битът определя мисленето, материалното - духовното. Един човек, когато не мисли за всекидневните проблеми, когато има достатъчно добър стандарт, се отдава на работата си, реализира се, чувства се полезен на себе си, на семейството си, на обществото. Един лекар, според мен, за да не се корумпира, трябва да взима поне 1200 лева. Най-ниската заплата в България на този етап трябва да е 600-700 лева, значи квалифицираният труд може да стигне 1500 лева. Това е нищо в сравнение с европейските заплати, които са в пъти повече. По доходи ние сме на последно място не само в ЕС, но и на Балканите. Ако у нас една медицинска сестра получава 280 лв., в Испания взима 3000 евро. Да не говорим за възможностите й за професионална реализация, за качеството на живот. В Румъния тази година вдигнаха пенсиите два пъти: с 20 и с 40%. Така се прави - радикално, да могат хората да почувстват промяната. А у нас вдигнаха пенсиите с 10 на сто от 1 юли или с 5 % за цялата 2007-ма. Мизерия. Инфлацията отдавна изяде повишението и хората пак са на червено. Да се върна на корупцията. Искат се прости, ясни, действащи закони, които безкомпромисно да се прилагат.