"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 647 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/11/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА написа закон за касиране на местните избори


АТАКА написа законопроект за касиране на местните избори, който утре ще бъде внесен в деловодството на парламента. Повод са манипулациите и нарушенията, които белязаха целия вот. В проекта се настоява за нови избори с международни наблюдатели.
Втори тур за кметове вчера имаше в 162 общини, 33 района и 1 243 кметства. През целия ден сигналите за нарушения валяха от цялата страна. Продължи масовата търговия с цигански гласове, отново имаше прозрачни и белязани бюлетини. 7 души бяха задържани за различни нарушения, петима от които заради купуване на гласове, а 70 са с предупреждения. Над 20 сигнала за нарушения са били подадени в ЦИКМИ. По предварителна информация, в над 100 общини вотът ще бъде обжалван в съда. Това прави повече от една трета от всичките 264 общини в страната.
Заради манипулациите и нарушенията от АТАКА съобщиха, че ще сезират Европарламента, ОССЕ, и други международни организации.
Средно за страната избирателната активност бе 35.2%. Ниската активност поставя за пореден път въпроса за въвеждане на задължително гласуване, за което настоява АТАКА. Според предварителни данни с 68.8% балотажа в Кюстендил спечели подкрепеният от АТАКА Петър Паунов. С нарушения, за които са внесени жалби, ГЕРБ опорочи вота в Бургас. По прогнозни резултати кандидатът на националистите в Бургас Валери Симеонов не успя да се наложи за кмет на града.У нас
· Еколози съдят Джевдет Чакъров за природните паркове

По света
· Русия залята от шествия на националисти
· Чад освободи арестувани французи след визита на Саркози

Коментари
· Пенсионерите в София гласуваха за олигархията

Икономика