"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 648 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/11/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Новият кмет на Бургас ще зависи от АТАКА


Горд съм от резултата, който постигнах в Бургас и благодаря на всички, които гласуваха за мен и за партия АТАКА. Резултатът в града показа твърдата решимост на голяма част от бургазлии за решителна промяна. Това заяви Валери Симеонов вчера на пресконференция след втория тур на местните избори в Бургас. Той обясни, че на предишните избори Йоан Костадинов е бил избран за кмет със същия брой гласове колкото в момента националистът е постигнал на балотажа.
За собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов на втори тур гласуваха над 27 000 бургазлии, като доверието към него само за една седмица се увеличи с 30%, а на конкурента му едва с 24. За мен това е повод за гордост, благодаря на тези хора, които гласуваха за мен, благодаря и на екипа си, който не пожали време и сили. Всички знаят, че партия АТАКА не разполага с финансовите ресурси на останалите партии и това прави резултатът на националистите в Бургас изключително значим.У нас
· За 5 години Доган потурчил 100 000 български граждани

По света
· ЕС: България изостава в борбата с корупцията
· Италианската десница иска 200 хиляди цигани да бъдат изгонени

Коментари
· Отвратени, но все още наивни, пътуваме към следващите избори

Икономика
· Фермери съдят Нихат Кабил за отрязани субсидии
Зам.-председателят на ПГ АТАКА Павел Шопов: Политиците признаха, че вотът е опорочен, да го кажат и в закон

- Г-н Шопов, с  какво тези избори бяха по-различни от предишния местен вот?
- На всички избори досега са се правели груби фалшификации, манипулации, купуване на гласове, имало е изборен туризъм, но на тези за първи път пороците на българската избирателна система се експонираха по един най-драстичен начин. Причините за това са две: че натрупванията и неразбориите в избирателния модел непрекъснато се увеличаваха, за да достигне техният пик. Другата причина е, че обществото най-после стигна до критичната точка на нетърпимост, вече обръща внимание и разобличава това, което става. В това отношение огромно значение играе и АТАКА, която като глас на съвестта на българския народ от преди две години и половина бие тревога за пороците на българската избирателна система. Проблемът за пороците е много по-голям, отколкото изглежда на пръв поглед.  Защото изборните правила и практика са тези, които създават и политическия елит. Той е стигнал до крайна фаза на разложение, упадък и морален срив. От тази гледна точка проблемът за западащия и намиращ се в тотална криза български политически модел е свързан и с упадъка и пълната криза на българската избирателна система.
АТАКА няма основание да е недоволна от резултатите, които получи на тези избори. Още преди изборите ние казвахме, че критерият, по който ще се оценява успехът или неуспехът на местните избори, е броят на подадените гласове за листите за общински съветници и процентът, получен за листата за общински съветници в цялата страна. Според тези критерии АТАКА е единствената политическа сила, която запазва своя процент и своето влияние. Няма смисъл да говорим за срива на БСП, да не говорим за абсолютното отиване в небитието на НДСВ, СДС, ДСБ и разните други производни от т. нар. демократични сили от десния спектър.
Изминалите избори също са огромен неуспех и за Бойко Борисов, защото неговата цел е сега бързо и ударно да осъществи такъв възходящ тренд, който на предстоящите парламентарни избори да му осигури мнозинство в парламента, което да му позволи да управлява самостоятелно. Видя се, че той е много далече от тази своя заветна цел. Според резултатите той ще разполага с един бъдещ парламент не със 121, а с не повече от 60-70 депутати, което за него е пълна катастрофа. Явно е, че устремът, с който той тръгна на европейските избори, е вече спрян.