"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 658 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/11/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Съдия отказа да погледне изборните нарушения


Съдията от Софийския административен съд Лозан Панов вчера не пожела да погледне доказателствата, които партиите в столицата бяха събрали за фалшифицирането на изборните резултати. Това съобщи юристът Антон Сираков вчера след заседанието на съдебния състав по делото, с което се обжалва избора на кмета Бойко Борисов. Очаква се Борисов да бъде обявен за кмет до дни, след като съдебното решение излезе. Магистратът Панов не проявил интерес нито да види прозрачните бюлетини, нито протоколите от СИК и ОИК с явни разминавания, нито недействителните бюлетини, нито каквото и да било друго от фактическите доказателства, които представители на над 10 партии и организации бяха събрали срещу манипулациите на вота в столицата.
Жалбата за образуване на делото бе подадена от партия  АТАКА и други политически сили.


У нас
· Националистите се сплотяват за отпор на мафиотската коалиция
· Волен Сидеров: Целта е да се внуши, че депутатите от АТАКА са злодеи

По света
· Мюсюлмани се стрелят в джамия в Сърбия
· Американски удар срещу Иран е обречен на провал

Коментари
· Помияри живуркат около хранилките на властта

Икономика
· Куфарно шествие на млади учени срещу Бюджет 2008
Марин Марковски, адвокат: Парламентът няма правно основание да сваля имунитета на Ноев

- Г-н Марковски, има ли юридически основания парламентът да свали имунитета на депутата Борислав Ноев, за да му бъде търсена наказателна отговорност?
- Категорично парламентът няма правно основание да свали имунитета на Ноев за евентуално извършено от него престъпление по чл. 343, "Б" от Наказателния кодекс, който предвижда наказателна отговорност до една година за управляване на МПС след употреба на алкохол. Аргументите ми, че парламентът допуска юридическа грешка са няколко: Съгласно действащия НК всички умишлени престъпления до 3 години, които са извършени от неосъждано лице, за което не са прилагани административни мерки, се освобождава от наказателна отговорност и се налага административна санкция - глоба. Престъплението, за което евентуално ще се търси наказателна отговорност на народния представител Борислав Ноев по чл. 343 буква "Б "от НК предвижда до 1 година лишаване от свобода. Ноев не е осъждан досега, не е освобождаван от наказателна отговорност и няма никакви вредни последици, няма щети. Следователно за него следва да се приложи разпоредбата на чл. 78 "А" от НК. Т.е. наказателната отговорност да отпадне и да му се наложи административна санкция - глоба. Разбира се, ако се докаже твърдението, че той е шофирал в пияно състояние, което засега не е доказано. Отпадането на наказателна отговорност, съгласно разпоредбата на чл. 9 ал. 1 от НК означава, че това деяние не е престъпление. Защото престъпления са само тези обществено опасни дейния, които са извършени виновно и са обявени от закона за наказуеми. Отпадането на наказуемостта означава, че това деяние вече не е престъпление по смисъла на НК. Конституцията приема, че може да се свали имунитет на депутат само когато срещу него се повдига обвинение за престъпление от общ характер. Следователно Народното събрание няма право да сваля депутатския имунитет на Ноев.