"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 691 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/01/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Режим на тока след спирането на “Бобов дол”


 Режим на тока ще има тази година, предрекоха експерти. Причината е спирането на 2-ри блок на ТЕЦ "Бобов дол", който вчера беше изведен от експлоатация. Ако студът продължи, несъмнено ще се наложи режим на тока в България, прогнозират енергетици. Според тях се обмисля внос на електроенергия, само че цената ще бъде в пъти по-висока от нашата.
 Спирането на 2-ри блок е заради екологичните изисквания на Европейския съюз, заяви Владимир Владимиров, управител на централата. В плана за "Бобов дол" обаче е предвидено да бъде спрян 1-ви блок до 2011 г., а през 2014 г. да излезе от експлоатация цялата централа. Заради затварянето на блока сега 170 работници в ТЕЦ-а ще бъдат съкратени.У нас
· Махат шеф на общинска фирма заради скъпи погребения в Бургас
· Волен Сидеров*: През 2008-а да се обединим с програма за възраждането на България

По света
· Гаф при въвеждането на еврото в Малта и Кипър
· Словения стана шеф на Европейския съюз

Коментари
· Президентско лицемерие 2008

Икономика
· Посрещаме 2008 г. с нови, още по-високи цени
Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите: Чака ни още по-голяма скъпотия през 2008 г.
Хранителните продукти у нас вече минаха цените в Евросъюза

 - Г-н Кърлев, как ще коментирате повишаването на цената на природния газ, а от там искането на топлофикациите за поскъпване на парното с 16-17%?
 - Тези пропорции, които бяха обявени за повишаване на цената на газа от "Булгаргаз" и претенциите на топлофикационните дружества за по-висока цена на топлинната енергия се разминават. Причината е, че относителната тежест от цената на газа съставлява 90% от цената на топлинната енергия и не може 30% увеличение на цената на синьото гориво да носи само 16-17% повишение цената на парното. Това всъщност показва само едно, че в момента цената на топлинната енергия е завишена спрямо икономически обоснованите разходи. Друг е въпросът, че в последните години ни беше сервирано ново доказателство, че никой не го интересува, че цената на топлинната енергия е достигнала вече границата на непоносимост по отношение финансовите възможности на потребителите.