"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 716 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 31/01/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

3000 работници блокираха Митал в "Кремиковци"


3000 работници от "Кремиковци" блокираха вчера комбината и отказаха да пуснат собственика Прамод Митал да напусне сградата. Напрежението ескалира, след като Митал заяви изненадващо, че няма да продава комбината. Целият управленски екип на металургичния завод вчера подаде оставка. Протестиращите искаха да се срещнат със собственика Прамод Митал, за да получат информация за възнагражденията си и за бъдещето на комбината.
Митал няма да извърши действия за стабилизиране на "Кремиковци" и продължаване на работата му, обявиха протестиращите.
Междувременно украинският бизнесмен Константин Жеваго, спряган за най-вероятният купувач на "Кремиковци", пристигна у нас, за да преговаря с премиера Станишев по сделката за комбината.


У нас
· Шефът на БЧК: Румен Петков да ми се извини за лъжите
· Даниел Вълчев пред ПГ АТАКА: Законът за ВУЗ е калпав

По света
· Маккейн и Клинтън спечелиха във Флорида
· Искат оставката на израелския премиер заради некадърност

Коментари
· Изходът е един: да дойдат китайците!

Икономика
· Касата: Общинските болници въртят на празни обороти
Цвета Георгиева, общински съветник от АТАКА във Варна: Искаме смяна на турските имена на местностите
Нелепо звучат обясненията на различни институции, че това били имена от нашето историческо минало, т.е. от турското робство

- Г-жо Георгиева, вярно ли е, че общинските съветници от АТАКА ще искат подмяна на табели, местности и др., които са на турски език?
- От доста години в българското общество витае болезненият въпрос за наличието на множество имена на местности, които са от турски произход. Имало е много искания за промяна на тези имена и от патриотите от Тракийските дружества, с които ние във Варна сме в близък контакт. За съжаление, особено през последните години, когато страната ни е под пълния диктат на ДПС, такава промяна едва ли не изглеждаше невъзможна. Съществуват множество наредби и законови разпоредби за това, ако новосъздадени имена на фирми и организации имат небългарски произход, то имената им задължително трябва да се преведат и изпишат на български език. В повечето градове това изискване се спазва и контролира. Защо тогава продължава да съществува голям брой имена от турски произход, които не се променят с български и не се превеждат даже?