"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 719 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/02/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Над 1 милиард лева из точил Митал от "Кремиковци"


Над 1 милиард лева общо за по-малко от две години е взел от "Кремиковци" индиецът Прамод Митал, съобщи вчера на пресконференция лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев, като се позова на документи от самото дружество. От тях става ясно, че Митал е ощетил държавата с над 200 млн. евро и е дал възможност на изпълнителния директор Александър Томов да се облажи с милиони левове.


У нас
· Сидеров поздрави атакисткото с. Кътина за Трифон Зарезан

По света
· Американската ПРО стъпва в Полша

Коментари
· Азорското падение на (анти)социалния президент

Икономика
· Изхвърлят 170 работници от ТЕЦ "Бобов дол"
Д-р Илиян Илиев, депутат от ПГ АТАКА: Никой не контролира каналите за фалшиви лекарства
- Д-р Илиев, на всеки здравноосигурен НЗОК отпуска 115 лв. за лечение през цялата  2008 г., директори на провинциални болници обаче твърдят, че при тях парите са 70-75 лв. Защо е това разделение и какъв процент от реалното лечение покрива касата?
- Можем да го коментираме в няколко аспекта. Всички здравно осигурени лица са еднакво поставени пред закона и конституцията и би трябвало срещу това здравно осигуряване да получават една и съща услуга. Не може касата да отделя повече средства в столицата на човек, отколкото в провинцията. Това е дискриминация, нарушение на граждански права. Тук обаче виждам и тенденция на централизация на здравеопазването, обратно на тенденцията на децентрализация в страната по отношение на цените или училищата, които работят с делегирани бюджети. В здравната система е обратното, т.е. в столицата се съсредоточава високотехнологична медицина, най-качествена помощ можеш да получиш само в София. Това постепенно ще доведе до намаляване броя на специалисти, на техническото обезпечаване на общинските и дори на областните болници. Те ще свалят качеството на услуги, което вероятно е целта: пациентите от страната все повече трябва да търсят помощ в столицата. Това за България, в този й момент на развитие, е непродуктивно и нежелателно, тъй като ощетява гражданите, които живеят извън столицата като намалява качеството на обслужването в техните градове и общини. В София започват да се съсредоточават основните специалисти, материално-техническата база в болниците непрекъснато ще се подобрява, медикаментозното лечение ще става все по-съвременно.