"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 727 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/02/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ЕК ще съди България заради бездействието на Емел Етем


Брюксел може да заведе дело срещу България в Страсбург заради забавянето на бедственото министерство на Емел Етем да въведе спешния телефон 112 у нас. От Eвропейската комисия у нас вчера заявиха, че вече са задействали наказателна процедура срещу страната ни поради забавянето на телефона.
Информацията завари ДПС министърката Емел Етем на празника на денят на спешния номер за Европейския съюз.
След новината за процедурата срещу България Етем призна, че в момента се водят преговори с ЕК, за да не се стигне до съда в Страсбург, което е втората стъпка в наказателната процедура срещу България. Ако това стане факт, страната ни ще плаща солени глоби. В същото време не стана ясно как се харчат отпуснатите от бюджетния излишък 48 милиона лева за телефон 112.У нас
· И Созопол насрочи референдум за „Бургас - Александруполис“
· Волен Сидеров: Заявката на управляващите за втори мандат е неадекватна реакция на изнервени хора

По света
· Чавес заплашва да спре петрола на САЩ
· Милион евро наркопари за тържествата за независимо Косово

Коментари
· Мечтите на "регентите" за втори мандат са позорни

Икономика
· БСК: Токът скача, ако заработи енергийният холдинг
Георги Петров, дипломат от кариерата: Признаването на Косово ще доведе до
Самостоятелността на провинцията ще предизвика верижна реакция на Балканите

-Все повече стават информациите, че Косово ще обяви независимост на 17 февруари, ден преди началото на срещата на външните министри от ЕС. Очаквате ли сериозен разнобой между страните-членки на съюза по въпроса?
-Въпреки че болшинството от страните в ЕС са "за" независимостта на все още сръбската провинция, позицията на Кипър, Словакия, Румъния, които категорично се обявяват против подобна стъпка, не бива да се пренебрегва. Признаването на независимостта на Косово може да бъде сигнал за сепаратистите по цял свят и да предизвика верижна реакция на Балканите - не само в съседни държави като Македония, но и в по-далечни страни като Румъния. Унгарският въпрос в северната ни съседка виси от години наред, унгарците там имат политическо представителство чрез своя партия, но въпреки това сепаратистките настроения в Трансилвания стават все по-видими.