"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 728 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/02/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Опозицията: Кабинетът "Станишев" нанася тежки вреди на българите


Кабинетът на тройната коалиция трябва да си отиде, защото неговата корумпираност и престъпност нанасят тежки вреди на българските  граждани и уронват авторитета на България в ЕС. Конфликтът на интереси, злоупотребите, изнудването и подкупите са ежедневие на кабинета Станишев. Това заявиха вчера опозиционните партии като основен мотив за вота на недоверие на правителството, който внасят в четвъртък.
Според обединената опозиция кабинетът сам се е разобличил, след като министрите му се опитаха да убеждават Еврокомисията, че у нас не се злоупотребява с парите от еврофондовете. Брюксел обаче беше категоричен, че няма значение чии са парите - български или европейски, и средствата по програма "Транспорт" бяха спрени, заявяват от опозицията. Според нея правителството внася, а управляващите приемат закони, с които се създава корупционна среда и се толерират корупционни практики във всички обществени сфери. В същото време всяко предложение на опозицията за прекъсване на тази порочна схема се отхвърля.У нас
· Експерти от ЕС подкрепиха референдума "Бургас - Александруполис"
· Частни здравни каси ще наливат пари във фирми на Доган

По света
· Прокурори искат смъртни присъди за обвинените за 11.09
· Сърбия пред извънредно положение заради Косово

Коментари
· Анадолска шамия за Емел Етем, ален фес за Данчо Ментата

Икономика
· Синдикати искат оставката на шефовете на "Булгартабак"
Член кор. проф. д-р Стефан Воденичаров: Министър Вълчев воюва срещу БАН
България може да печели много от производството на стоманени тръби за големите енергийни проекти

- Професор Воденичаров, връщате се от Общото събрание на БАН, което днес (на 11 февруари - б.р.) преизбра акад. Юхновски за председател. Можем ли да смятаме, че с това поредната атака срещу БАН е преодоляна?
- Дебатът за председателското място бе изкаран извън Академията, за да бъде дискредитирана тя пред българското общество. Но, слава Богу, БАН има достатъчно демократични и колегиални традиции! Интригата бе преодоляна с много силната подкрепа за кандидатурата на акад. Юхновски, който беше преизбран с тайно гласуване. От 11 изказвания само едно беше негативно. Останалите обясниха защо БАН трябва да бъде управлявата от Иван Юхновски. Искам да припомня думите на акад. Малиновски от 1992 г.: "Помнете, че Академията не може да бъде разрушена отвън. Тя може да бъде разрушена само отвътре". Никой от  членовете й няма административния опит на акад. Юхновски, нито неговия хъс да брани Академията. Той, според мен, жертва здравето си, като се хваща с още един мандат, защото вече отдавна е постигнал всичко в науката.