"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 729 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/02/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

БСП и ДПС вадят за продажба болниците


Скандално тройната коалиция предложи за разпродажба българското здравеопазване. Това стана ясно на заседание на икономическата комисия в парламента. От над 240 държавни и общински клиники в новия забранителен списък за продажба влизат само около 60 клиники -  университетските клиники, 25 многопрофилни болници в областните градове, "Пирогов", националните центрове за белодробни и онкозаболявания. За приватизация се вадят всички останали лечебни заведения. В тази група влизат многопрофилните болници в населените места, които не са областни центрове.
Управляващото мнозинство опитва тихомълком да извади от забранителния списък "Автомагистрали" ЕАД, която в момента строи "Тракия" и останалите аутобани. За продан се предлага и ВиК - Пазарджик, което също е сто на сто държавно. Други ВиК, които също са 100% държавни или със смесена общинска собственост, не се вадят за приватизация. За раздържавяване също така се подготвят още няколко дружества със 100% държавна собственост - "Техноекспортстрой", "Метални кон-струкции", "Промишлено строителство", "Геодезия" - Пловдив, научният институт по геодезия и фотограметрия, научният център по кадастъра и други.
Уж по грешка в групата на вече приватизираните предприятия е посочена и фирмата за търговия със спецпродукция "Тератон". Като такива от списъка на забранените за продажба предприятия са извадени електроразпределителните дружества и черноморския ни флот. А също така дадените на концесия летища Бургас и Варна.  У нас
· АТАКА внася в НС меморандум върху приватизацията
· Волен Сидеров: Управляващите да кажат отричат ли се от доносниците

По света
· Стачка срещу ниски пенсии спря живота в Гърция
· Каринтия забрани строежа на джамии

Коментари
· Корените на корупцията са в атеизма

Икономика
· SMS и климатици в потребителската кошница ще свалят инфлацията
Митко Димитров, депутат от АТАКА: Българите искат да видят осъден поне един управник
- Г-н Димитров, като член на парламентарната икономическа комисия и комисията по транспортна дейност, как ще коментирате корупционния скандал във фонда "Републиканска пътна инфраструктура?
- От Европейската комисия е изискано спиране на сертифицирането на разходи по пътни проекти, докато се извърши проверка дали двамата служители на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" са злоупотребили със средства от европейските фондове. Всички знаем, че в конкретния случай има злоупотреби със средства, а дали те са европейски или български, едва ли е повод за успокоение. Лошото е, че злоупотребите се замазват с една оставка на човек от по-ниските етажи на администрацията. А министри и висши чиновници пак се скатаха и остават ненаказани от съдебната система. Затова и българите вече са обезверени и искат да видят поне един наказан политик и висш управник, за да повярват в справедливостта на държавното управление.