"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 739 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/02/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Гоце храни 6 пъти повече чиновници от колеги в ЕС


Президентът Георги Първанов има 6 пъти повече чиновници, отколкото президентът на Ирландия, твърдят в свое изследване български икономисти. Гоце разполагал с по-голям антураж даже от германския си колега. В същото време само преди няколко дни друго изследване обяви, че България е четири пъти по-бедна от Ирландия. Брутният вътрешен продукт на човек от населението у нас е 8600 евро, а в Ирландия е 34 200.
Въпреки бедността, България разполага и с рекорден брой министерства. Докато в Швеция те са само 9, у нас са два пъти повече. У нас
· Гоце храни 6 пъти повече чиновници от колегата му в Ирландия
· Нови избори в Сандански за общински съвет

По света
· Раул Кастро обеща промени в Куба
· Сърбите по света на бунт срещу независимо Косово

Коментари
· Олигархията взе да се надлъгва с историята

Икономика
· Бунт в „Кремиковци“, работниците пак без заплати
Д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари: Политиците побългаряват и медицината
Не знам по време на коя екскурзия политиците са видели този модел, защото ние, докторите, не познаваме подобно нещо

- Д-р Киров, твърдите, че НЗОК няма пари за профилактика на половината българи.
- Депутатите не са гласували пари, а и Националната здравноосигурителна каса не е поискала достатъчно. Цените на профилактичните прегледи останаха същите както миналата година - по 6.50 лв. на човек. Това е смешна цена, неразумна, обидна и за пациента, и за лекаря. Типично в соцстил, вместо да увеличат парите, увеличиха нормата. Миналата година на 4 млн. българи се полагаха 1.5 млн. прегледи, тази година увеличиха прегледите с 800 000 до 1 000 000.  Ние бяхме предложили да се покачи цената на прегледа - на 8.50 до 9 лв. като първа стъпка. Ако искаш да стимулираш някого да работи по-добре, решението е едно - дай му пари. А те очакват от нас да правим чудеса. После почват: Ама не се изпълняват качествено прегледите! Няма качествено и некачествено, разликата е в желанието или нежеланието у изпълнителя. А ние го правим по задължение, защото няма стимул.