"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 75 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

В Кърджали пяха “Турция е в душата ми”


При пълна зала и много правостоящи в понеделник вечерта от 18 часа в залата на Дома на културата в областния център Кърджали се състоя грандиозeн концерт-спектакъл по случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.У нас
· Птичият грип иде, нулев санитарен контрол на южната ни граница

По света
· Албанска държава до границите ни
· ЕК ще разследва новите данни за затвори на ЦРУ
· Иран счупи печатите на ядрените си обекти

Коментари
· Отново крокодилски сълзи за демографския срив

Икономика
· Заради екотакси хлябът скача 3-4%, месото с 5-6%
· Царево събира такса смет принудително
Художникът Христо Танев: Всяка империя се разпада, щом ни обърне гръб
Трябва да изпием до дъно горчивата чаша на чуждоземната фалшива демокрация

- Г-н Танев, във вашите картини се преплитат старобългарски символи и пейзажи от България. Каквo искате да внушите на хората, използвайки тези изразни средства?
- Както словото, така и образът имат своето значение за човека и влияят конкретно върху неговата психика. Това, което е създадено от човека като слово, то си остава в нас. Дали ще е позитивно, или негативно, зависи от случая, защото във всичко има причинно-следствена връзка. Образът има същата функция и задачата на всеки художник е тази - да направи всичко възможно една картина да внуши на зрителя тези неща, които са необходими - да го излекува, образно казано. Както поетът, така и композиторът, така и художникът, така и изпълнителят на танци, всъщност имат ролята да въздействат на хората чрез тези сетивности. Ролята на художника е една - да внуши това нещо. Има константи, които са вечни, исконни, и би следвало да се спазват, както в живота, така и в изкуството. Моята задача е да свържа тези познания, тази мъдрост, която траки, прабългари и славяни са носели в себе си, и да дам образа, който е необходим за медитация.