"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 750 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ФУАТ Гювен слага ръка на тютюневата фабрика в Кърджали


Фирма на скандално известния турски безнесмен Фуат Гювен, известен като спонсор на ДПС, получава фабриката "Кърджали табак". Решението било взето в ДПС, а заповедта спусната лично от Ахмед Доган, твърди Фрогнюз. Цялата сделка пък свършил депутат от движението, шеф на парламентарна комисия.
Турчинът - агент на турското разузнаване, притежава мажоритарния дял във фирма "Аидатур", която именно дала най-високата цена за фабриката.
 Скандал с името на Гювен избухна преди дни, когато стана ясно, че МВР е получавало пари от безмитна търговия с горива в продължение на 17 години.
Сметната палата разкри, че фирмата на Гювен, която държи и бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево е плащала на полицията процент от печалбата си от 1992 г. до 2006 г.


У нас
· ЕК праща експерти да разследват САПАРД
· АТАКА отбеляза 23 години от атентата в Буново

По света
· Нови избори в Сърбия заради кризата с Косово
· Джордж Буш разреши изтезанията на затворници

Коментари
· Първанов е отговорен за спирането на САПАРД

Икономика
· С 50% поскъпна животът за година
Волен Сидеров: Възможно е пожарът във влака София-Кардам да е резултат от атентат

- Г-н Сидеров, смятате ли, че е възможно пожарът във влака София - Кардам да е резултат от атентат?
- Да, смятам, защото има достатъчно данни за това. Вече се изказаха експерти, че не е нормално да има такъв бързо разгорял се пожар с такива сериозни последици - изкривяване на стоманени конструкции, без някакви много бързозапалими и високоградусови вещества.
Бяха привеждани и експертизи - имам предвид от разстояние, защото на практика не беше направено реално антитерористично проучване. Но от изказвания на експерти по общия вид на последиците от пожара и от разказите на очевидци за две огнища, се прави заключение, че е много възможно това да бъде терористичен акт. Аз имам данни лично от наши активисти, които предават от Шуменско и Русенско думите на хора мюсюлмани, живеещи там. Те са предупреждавали свои познати по време на националния празник да не се пътува по влаковете.
Така че има достатъчно данни за извършване на атентат и фактът, че никой не поема отговорност, не означава, че това не може да бъде организирано. В България няма традиция да се поема отговорност от някоя организация.
По време на бомбения атентат във влака край Буново през 1985 г. никой не поема вина и не казва, че е негово дело, докато не са хванати извършителите. Така че липсата на заявка от някаква организирана група не означава, че не може да бъде атентат.
Изключително тревожно е, че не са направени професионални антитерористични изследвания веднага и е изгубено фатално време. Вместо антитерористи следователи, които нямат какво да установят, са проучвали вагона. Смятам, че тази версия е много сериозна и тук се връщам към наши предупреждения - на АТАКА от 2006 г., когато в България бяха подписани споразумения за разполагане на американски бази. Тогава предупредихме, че това може да доведе до атентати на ислямския тероризъм.
Другото тревожно е, че държавната грижа е нулева. Няма никаква подготовка срещу извършването на такива атентати и превантивна дейност. Службите, които трябва да се занимават с ислямисти, следят по-скоро вътрешни политически опоненти и по този начин ние сме изключително уязвими за подобни атентати.
Като добавим и липсата на държавност, хаоса в държавната администрация, липсата на контрол в железниците, ниския стандарт, който се поддържа там, включително и бракуваните вагони - разбрах, че някои от изгорелите са били такива, уязвимостта става още по-голяма.