"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 751 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Оставаме без хляб заради спрените пари по САПАРД


България може да остане без хляб заради спирането на парите по програма САПАРД. Това предупреди вчера председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Еврокомисията ни спря парите по земеделската програма, заради източването на 7,5 милиона евро от 11 българи и чужденци по проекти за закупуване на селскостопанска техника. Сред лицата, замесени в скандала, се оказа и спонсор на кампанията на Първанов - пернишкия бизнесмен Людмил Стойков.
Разследването на ОЛАФ ще забави началото на Програмата за развитие на селските райони, което създава опасност за зърнената реколта у нас.
Така зърнопроизводителите няма да могат да се възползват от средствата по нея за закупуване на необходимата им техника, заяви Аврамов.


У нас
· Висш полицай призна за корупция в МВР
· Валери Симеонов, председател на Общинския съвет в Бургас: Турция ни плаши с кьорфишеци

По света
· Референдум в Унгария забрани таксите за здраве и образование
· Повторна победа за социалистите в Испания

Коментари
· Една партия вече не може да управлява самостоятелно

Икономика
· Синдикатите: CEZ да се споразумее със стачниците
Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива: С цената на водата най-лесно се прави популизъм
ДКЕВР е независим орган. Лошото е, че в България, когато си много "независим", ставаш безотговорен

- Г-н Дечев, преди дни поискахте свикване на Консултативния съвет при Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради спирането на парите по ИСПА? Днес от 14 ч. това ще стане факт. Какви бяха аргументите ви?
- Нещата стоят малко по-различно. Не става дума за спиране на пари. Става дума за 58 милиона евро, от които 48 милиона - 75 % от сумата са грант (подарък). Тези пари трябва да бъдат вложени главно в канализация и отчасти във водоснабдяване. Това са важни съоръжения, които ще функционират поне още едно столетие. Те ще са необходими десетилетия, след като изтече срокът на концесията на "Софийска вода", без значение дали я одобряваме или не. Ако получим тези пари, ще си построим канализация. Ако не ги получим, пак ще трябва да я направим. Но това ще са пари, които трябва да заложим в цената на водата. ВиК-то общинско да е, държавно да е, концесионирано да е, все едно - тези 58 милиона са парите, с които трябва да се изпълнят обектите по канализацията.