"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 783 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/04/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Доган пуска Ковачки да спасява кабинета


Сергей Станишев е готов на предсрочни избори, ако Симеон продължи да го изнудва за предстоящия ремонт на кабинета, довериха вчера депутати от мнозинството. Ако НДСВ излезе от властта, БСП и ДПС остават със 115 гласа и губят мнозинството си в парламента. За да не се стигне до падане на кабинета, мандатоносителят Доган задействал резервен вариант - на мястото на НДСВ във властта да се включи ВМРО. Партията на Каракачанов е готова да влезе в коалиция с формацията ЛИДЕР на спонсора на ДПС Христо Ковачки. Тази парламентарна група би била много по-предсказуем партньор за Станишев и Доган, смятат депутатите.
Междувременно лидерът на националистите Волен Сидеров покани всички председатели на опозиционни партии на работна среща днес в парламента за обсъждане на план програма за предсрочни избори и принципите за програмно правителство.У нас
· Спонсор на ДПС играе с две фирми за ТЕЦ "Бобов дол"
· Емил Димитров - Ревизоро: Партиите се финансират от контрабанда

По света
· Русия предупреди ЕС да не праща мисия в Косово
· Националист от Северната лига става вътрешен министър на Италия

Коментари
· Безумни комисии и агенции получават заплати, за да произвеждат корупция

Икономика
· След козунака и агнешкото скача двойно по Великден
Проф. д-р Станка Маркова, председател на БАПЗГ: Медицинските сестри са на изчезване
Гайдарски лъже в Европа, че нашите медсестри и акушерки не отговарят на евродирективите

- Проф. Маркова, медицинският персонал в детски ясли, сиропиталища и социални домове се оказаха ничия отговорност. В детските ясли масово подават оставки. Как се стигна дотук?
- Те наистина са ничии, с години останаха на дъното като заплащане и условия на труд. Никой вече не постъпва на работа в детските ясли. Една сестра трябва да обслужва 16 бебета от 6-месечна възраст, а на практика се грижи за 32. В градините вместо 60 деца тя обслужва 200-300. Отделно, когато възпитателят е болен, го заместват. Сестрите работят самостоятелно и носят персонална отговорност за дейността си: нямат лекар, нямат и работодател на място. Работодател е съответната община, която издържа заведенията, но заплатите идват от МОН, а на акушерките и фелдшерите - от бюджета на МЗ при предварителна договорка с Гайдарски. Парите са превеждани с делегирани бюджети на общините, но няма контрол как се разпределят тези средства, нито има санкции, ако не ги изплащат.