"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 796 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/05/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Ток, вода, газ и парно поскъпват след месец


Електричеството, парното отопление, природният газ и водата ще поскъпнат от юли. Това заяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.
Топлофикациите в страната са поискали увеличение на цените между 15 и 20%, а НЕК пък иска да доставя електроенергията на едро с около 20% по-скъпо. Май и юни ще минат с тежки пазарлъци между монополите и комисията регулатор за предстоящите високи сметки.
Мотивът на топлофикациите за увеличение с до 20% е повишената цена на природния газ и въглищата. Енергоносителите вече скочиха от 1 април. Доставчиците на ток на дребно първоначално искаха увеличение между 9 и 12,5%, но след увеличението на заплатите на техните служители и с новата цена на НЕК, те също ще коригират цените. Водата в София пък ще поскъпне от сегашните 85 ст. за кубически метър на 1,02 лв. без ДДС.  Юлското поскъпване ще увеличи допълнително инфлацията у нас, прогнозират икономисти.

 У нас
· Топ следовател скочи срещу Михаил Миков
· АТАКА отвоюва българският да е задължителен в училищата

По света
· Премиерът Путин обяви война на пиянството
· 4 политици от Северната лига в новия италиански кабинет

Коментари
· Крадат со кротце, со благо лъжат и с малко кютек

Икономика
· Шивачки се разбунтуваха заради неизплатени пари
Премиерът на Малта и лидер на Националистическата партия д-р Лорънс Гонци*: Влизането ни в ЕС удари малкия бизнес
Ще продължим да намаляваме ДОД, защото това стимулира икономическата активност и увеличава покупателната способност на нашия нар
- Г-н министър-председател, започва следващия ви мандат, но победата ви в тези избори е първата като лидер на партия и действащ премиер. Може ли тази победа да ви направи по-силен министър-председател?
- Не мисля така. За мен тя е продължение на всичко, което успяхме да направим заедно в предишния парламент. Аз имах привилегията - и това е най-важното - да бъда министър-председател на Малта в първия ден на нейното членство в ЕС. Задачата на онзи етап беше да трансформираме европейското членство на Малта в реални промени към по-добро. При сегашния парламент ударението ще се измести към околната среда и нейното въздействие върху живота ни, както и върху конкурентноспособността на Малта в туризма, бизнеса и търговията. Нашите финанси са в ред, важно да останат в това състояние, защото тази глава още не е затворена. Първостепенната задача е да ги запазим в устойчиво състояние. Мисля, че това е възможно, ако се грижим за околната среда. Колкото до победата в изборите - да, тя ме поставя в малко по-различна позиция. Победата е резултат от една предизборна програма, която предложих на малтийския народ и той я прие. Затова, макар положението да е малко по-различно, същността е една - да направим Малта още по-успешна.