"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 809 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/05/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Тачева опита незаконно да спре протест на АТАКА


Правосъдната министърка Миглена Тачева опита вчера да спре законен митинг на АТАКА, насрочен за понеделник, 26 май, пред сградата на Съдебната палата в столицата. Протестът на националистите е срещу корумпираната съдебна система, която позволява вече две години да продължава поръчковото дело срещу лидера на АТАКА Волен Сидеров за инцидента на магистрала "Тракия". Тачева изпратила писмо до кмета на София Бойко Борисов, в което настоява проявата на националистите да бъде забранена или поне преместена. "Това е неправомерно оказване на натиск от страна на централната власт върху местното самоуправление. В случая Тачева извършва нарушение на правните норми, като по незаконен начин се опитва да попречи на провеждането на митинг, за който има разрешение от общината. За това се предвижда включително и наказателна отговорност", коментира евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов. "Изразявам своята благодарност към кмета на София Бойко Борисов, че не се е поддал на този натиск и така е отстоял конституционното право на гражданите да протестират", заяви Волен Сидеров.
ГЕРБ, ДСБ и СДС заедно да се противопоставим на опитите съдебната система да бъде използвана като политически екзекутор, призова вчера в декларация ръководството на партия "Ред, законност и справедливост". Съдът и прокуратурата да отхвърлят наложения им политически диктат и да прекратят скалъпеното дело срещу Волен Сидеров, се иска още в декларацията.

 У нас
· "Ройтерс": ЕС спира парите на България

По света
· Петролът поскъпна двойно за една година
· Медведев сключи ядрена сделка за $1 млрд. с Китай

Коментари
· Предизборно грухтене от кочината на Доган

Икономика
· Билетите за автобус скочиха, шофьорите готвят стачка
Проф. Станислав Станилов, зам.-председател на ПГ АТАКА: Образованието и науката са последна грижа
Борис I е освободил от налози учителите, днешните си плащат и плоския данък

- Проф. Станилов, за пръв път много учители ще посрещнат без премии най-българския празник 24 май. Как ще коментирате този "жест" на премиера Станишев?
- България в единствената страна, която има в сакралното си пространство девиза "Напред науката е слънце, която в душите грей". Това, че премиерът Станишев не може да осигури минимума на своите учители, за съжаление не е прецедент. Българският учител е пренебрегван години наред. Аз много пъти съм обръщал внимание на управниците ни върху един безпримерен акт от средновековието ни: княз Борис I, покръстителят, просветителят на българите, е освободил от данъци всички учители. Да не плащаш налози през средновековието е било най-висша привилегия. Сега педагозите ни са с ниски заплати и си плащат плоския данък като всички останали. Срамно и унизително. Затова АТАКА иска българското образование да получава 7% от БВП, а не както в момента 4.2 на сто; заплатите да бъдат над средната за страната, а на преподавателите от средните училища и вузовете - и над горното ниво; да има единен класификатор на бюджетните заплати и ако един министър взима 15 нива, един професор да получава 12-13 нива, а учителят - 10. Така би било справедливо, за да могат учителите спокойно да работят и да се изисква максимумът от тях. А сега и дума не може да става за претенции.