"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 890 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 1/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Побоят над Димитър Стоянов влиза в Европарламента днес


Брошура за побоя над евродепутата Димитър Стоянов от българската полиция ще разпространят днес в Европарламента националистите от АТАКА. Изданието е на български, френски и английски. То ще бъде връчено на всички 785 евродепутати, за да се запознаят с полицейското насилие, използвано от управляващите в България за разправа с политически противници. Брошурата ще се разпространява от активисти на младежката АТАКА. Те възнамеряват да залепят плакати в асансьорите и в кулоарите към пленарната зала в Брюксел.
Не може да мълчим, когато се нарушават граждански права, заяви вчера Димитър Стоянов. Според него ЕП трябва да реагира и да осъди терора над български евродепутат. В противен случай излиза, че се прилагат двойни стандарти. Ако беше пострадал член на ЕНП или на фракцията на социалистите, посегателството щеше да бъде незабавно заклеймено, смята Стоянов. Националистите ще настояват случая да бъде разгледан от Комисията по гражданските свободи, която да гласува резолюция, осъждаща насилието от страна на МВР над внука на първия български дисидент Радой Ралин. Скандалният произвол на българската полиция ще бъде огласен и в пленарната зала.У нас
· Министри пуснаха тайно строежи в парк "Странджа"
· Карикатури против властта допълниха протеста на АТАКА

По света
· Обама отново води пред Маккейн
· ЕС няма да налага санкции на Русия

Коментари
· Ще превърне ли Станишев стадионите в затвори като Пиночет

Икономика
· Онкоболни обвиняват зам.-министър Райнов в далавера с лекарства
Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите: Излъгаха ни отново с надписани сметки за парно

- Г-н Кърлев, кои са най-фрапиращите нарушения при предлагането на храни през летния сезон, за които получихте сигнали от гражданите?
- Най-фрапиращи са нарушенията на хигиенните норми, при които се предлагат храните. По пазарите хранителните стоки са изложени на преките слънчеви лъчи, а това е абсолютно недопустимо. Но това е гледката, която може всеки ден да ни посрещне на Женския пазар и всички други пазари. Другият момент, който също може да бъде неприемлив, е начинът, по който се предлагат неопаковани продукти по улицата. На всеки ъгъл може да се види кашон с поставени закуски върху него или тенджера с варена царевица, която не се знае къде е варена, при какви условия и откъде се носи. Същият проблем е и с предлагането на улицата на сладоледени изделия. Продават ни едни смеси от плодови сокове, които се предлагат замразени във фунийки, без да се знае какво съдържа този продукт. Това е недопустимо нарушение и би трябвало да бъде санкционирано от органите на РИОКОЗ и ДВСК. Нещо, което явно не се прави. Защото, ако се попита всеки продавач на сладолед къде му е рецептурата, едва ли може да я покаже. А за да излезе на улицата и да продава, това трябва да бъде регламентирано, установено и всеки, който се поинтересува, да получи информация. Същото е и с пластмасовите бутилки пълни с мляко, предлагани на тротоара рано сутрин. Това са все неща, които трябва да бъдат обект на тези контролни органи, които опазват здравето на хората. Което не се получава на практика. Това е само поводът да говорим за по-важния проблем, а това е, че България е единствената в ЕС, която няма обособен единен орган за надзор на храните, т.е. осигуряване безопасността на храните на пазара. Това трябваше да се случи още в началото на 2008 г., когато на среща с двете министерства участваха и представители на Федерацията на потребителите. Задачата на съвета е, да се разработи структура за да задейства през 2008 г. единен орган за надзор на безопасността на храните. Структури от цяла Европа разискваха по този въпрос, нещата се изясниха до детайли, но започна да не се говори по този въпрос. Причината е, че и двете министерства искаха тази агенция да бъде ситуирана в рамките на Министерство на земеделието и храните. А тя трябва да бъде подчинена пряко на министър-председателя и да носи отговорността като координира действията на всички министерства под нея. Това беше и причината да се саботира предложението.