"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 891 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Депутатка от ДПС уреди брат си със здравен фонд


Депутатката от ДПС Фатме Илияз, зам.-министърка на екологията в кабинета на Сакскобургготски, уреди брат си със здравен фонд. Хюсеин Муса Кулов е собственик на една от най-големите български фирми за алуминиева и PVC дограма "Вайс профил". Комисията за финансов надзор вече издаде лиценза за доброволно здравно осигуряване на "Вайс Медика" АД. Това не е първият здравен фонд на ДПС. В средата на март тази година бившият шеф на "Пирогов" Спас Спасков, който се води експерт към ДПС и е близък с Емел Етем, регистрира дружеството "Прайм Хелт" АД с подкрепата на вицепремиерката.
От началото на 2006 г. Доган притиска премиера Станишев да пусне на пазара болниците  и да свали монопола на здравната каса, която засега единствена разпределя парите от  осигуровките на  всички българи. Освен от НЗОК тази работа трябва да се върши от поне още три частни фонда, настоя Доган. Средствата, които се въртят годишно в касата са 1.5 млрд. лева. Заради отказа на министър Гайдарски да демонополизира НЗОК, Доган му поиска оставката. У нас
· Волен Сидеров: Само българският национален интерес ще обедини опозицията
· Евродепутатите заклеймиха побоя над Димитър Стоянов

По света
· Ураган отвя конгреса на републиканците
· Русия иска оръжейно ембарго за Грузия

Коментари
· Трубадури на червеното безвремие

Икономика
Социологът Цветозар Томов, директор на Агенция СКАЛА: АТАКА привлича разочарованите от БСП

-Доц. Томов, заявихте, че в страната властва "апатично недоволство" и есенни протести няма да има. Исторически такава апатия възниква, когато управляваните не виждат алтернатива и изчезва, когато такава се появи. Защо хората не виждат алтернатива в опозиционните партии?
-Преобладащата характеристика на българския политически елит са масираните злоупотреби с власт. Това поражда масово, ясно изразено недоволство от елита като цяло, но и апатия, нежелание да се гласува за когото и да е от този елит. Повечето от хората се изживяват като лузъри (от англ. losers - победени, губещи - б.ред.), търсят закрилата на държавата. Тази нагласа не е от този месец, нито от тази година. И независимо от медийния шум и нарасналата активност на основните политически партии през юли-август, социолозите не улавят съществени промени в тази нагласа. Фермерските протести, според мен, са реакции на засегнати браншови интереси и, подобно на повечето публични протести в страната, се пораждат отгоре надолу, а не обратното.