"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 894 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

До октомври Пьотеринг ще разследва случая с побоя над Димитър Стоянов


Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг е наредил разследване на случая с полицейското насилие над евродепутата Димитър Стоянов. Това стана ясно след проведения вчера Председателски съвет, на който представителката на независимите депутати в Европарламента Ирена Белорска запозна Пьотеринг и председателите на политическите групи с инцидента. Пьотеринг и лидерите на фракциите са се обединили около становището, че случаят е скандален и трябва да бъде осъден. Очаква се Европейският парламент да излезе с официална позиция в началото на октомври.У нас
· АТАКА: Излишъкът в бюджета е откраднат от народа
· Пенсионерите пред Народния парламент: Управляващите да ни пращат в газови камери, за да не се мъчим

По света
· Отложиха с ден номинирането на Пейлин
· Следващите мишени на Русия били пингвините и марсианците

Коментари
· Шоуто измести политиката на изборите в САЩ

Икономика
· Лекарите бягат в Европа, дават им по 5 000 евро
Учителката Константина Корчева: Правителството излъга учителите, затова те масово напускат
- Как българските учители посрещат идващия 15-и септември. Какви са наблюденията Ви за масовото напускане на ваши колеги и от какво е продиктувано?
- Учителите останаха излъгани и от синдикати, а най-вече от правителството във връзка със стачката миналата година и по-младите учители масово напускат. Освен тази тенденция съм свидетел и на много съкращения на мои колеги, защото през 1993-1994 години бе регистриран най-ниският праг на раждаемост и липсата на деца-ученици сега веч се чувства. Когато се определяше държавният план-прием, той изобщо не беше съобразен с бройките ученици, които трябва да бъдат приети в 7,8 и 9 клас. Бяха открити много повече паралелки, отколкото са необходими на действително учещите ученици. Говорим за една недалновидност на правителството. Оттук вече се заложиха и първите съкращения на учители поради липса на ученици. Другото, което налага редуциране на преподавателите е увеличаване броя на учениците в паралелките. И когато едно училище има 20 паралелки и тези 20 паралелки трябва да им се добавят по още 3 души, за да станат нормални, това води до съкращаване на 3 паралелки. А от всяка една паралелка при съкращението си отиват 3-4 учители.