"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 904 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Световната финансова криза удря и България


България ще изпадне във финансова криза, която идва от спада в световните финансови пазари. Това призна вчера външният министър Ивайло Калфин.
Американската банкова криза разтърси и европейските пазари, след като преди ден "Лемън Брадърс", обяви банкрут, а друг гигант - "Мерил Линч", бе купен в последния момент.
Първите признаци на кризата у нас вече са факт, след като втори ден продължава сривът на българската фондова борса. Ветеранът сред индексите на Българската фондова борса SOFIX се срина до 883.69 пункта малко преди 11 ч. Търговската сесия във вторник стартира със спад на индексите с над процент след черния понеделник на капиталовите пазари по целия свят.
Още през 2004 година лидерът на АТАКА Волен Сидеров прогнозира в свое интервю предстоящата банкова криза. "Фалитите на банки в САЩ и фалитите на средното съсловие, което ще последва, са закономерна последица от игрите на спекулативния капитал. Днес в света трилиони долари обикалят във виртуалното пространство всеки ден без да има зад тях произведени стоки или услуги. Разминаването между виртуалния капитал и реалната икономика е огромно. Точно затова националистически и консервативни партии като АТАКА по света пледират за нов тип икономика. Време е да се създаде нова антиглобалистка доктрина за икономиката в модерния свят, която да бъде изградена на базата на социално справедлива и измерима с реалните дадености на отделните нации икономика", коментира Волен Сидеров.
Междувременно стана ясно, че най-големият застраховател в САЩ и един от най-големите в света AIG е заплашен от банкрут. Компанията е собственик на българската БТК.У нас
· Протакат делото срещу ислямисти в Пловдив
· Народният парламент: Само крадци ще гласуват отново за порочната коалиция

По света
· Управляващата коалиция в Украйна се разпадна
· 5 млрд. долара щети в Куба от ураганите Густав и Айк

Коментари
· Ликвидацията на българското образование върви с пълна сила

Икономика
· Харчим за храна 37% от доходите си
Волен Сидеров: Чака ни страшна криза след влизането в ЕС!
12 банкери определят световните лихви и финансовите потоци. Колкото и да сме хитри, системата ще ни подчини. А лихварството е от
- Господин Сидеров, кой според вас управлява България всъщност?
- България се управлява от олигархия, клика, базирана извън страната, по-точно в Лондон. Тя е обединена около семейството на тъй наречения принц. Става дума за брокери, работещи в по-големите финансови акули като "Мерил Линч", "Соломон Брадърс" и "Лемън Брадърс". Държавата се управлява от инвестиционни, а не търговски банки, които се занимават основно със спекулации. Една от тях беше сделката с външния ни дълг, която според Светослав Гаврийски е донесла на България загуби в размера на 300 млн. долара.
Говорим за сделката, която министър Милен Велчев направи, обръщайки брейди книжата ни в еврооблигации и в резултат на това сега плащаме с по-големи лихви. С един удар този, който добре познава ситуацията на Лондонската фондова борса, е натрупал милиони само от тази сделка.